Bugetul judeţului Iaşi pentru anul în curs a fost votat, miercuri, în cadrul unei şedinţe extraordinare care a durat aproximativ două ore, fără a avea însă şi acordul consilierilor PSD şi USR PLUS, care s-au abţinut de la vot.
Liderul consilierilor judeţeni PSD, Cristian Stanciu, a criticat, în cadrul şedinţei, faptul că preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, liberalul Costel Alexe, a ignorat amendamentele venite din partea altor partide politice.
‘Nu mai înţeleg nimic.Veniţi aici şi ne spuneţi că e un buget deschis, un buget constructiv, un buget care poate adopta alte puncte de vedere, pe care le lăudaţi. Eu văd că este un buget e de tip fortăreaţă, pentru că nu intră niciun amendament de-al altui grup politic decât al celui care asigură majoritatea’, a spus, în plenul şedinţei, Cristian Stanciu.
La rândul lor, consilierii USR PLUS au declarat că nu pot susţine bugetul în forma prezentată de PNL întrucât este un ‘buget al stagnării’.
‘Din punctul nostru de vedere este doar un exerciţiu contabil lipsit de viziune şi direcţii clare de dezvoltare. Consiliul Judeţean şi instituţiile din subordine menţin în continuare cheltuieli mari de funcţionare. Totuşi, în bugetul CJ nu vedem proiecte incluse pentru digitalizare, transparentizare şi eficientizare. Făcând o comparaţie, la bugetul CJ Cluj au fost incluse 3 milioane de lei pentru digitalizare, digitalizarea la CJ Iaşi se bazează doar pe nişte promisiuni. Noi am susţinut mai multe amendamente, în primul rând pentru reducerea impactului negativ asupra mediului, am propus tren metropolitan, centru intermodal de transport, autogară modernă, amendamente respinse de colegii care au majoritate. Am propus amendamente pentru educaţie şi am propus ameliorarea condiţiilor igienico-sanitare, dezvoltarea reţelei preşcolare în zona metropolitană. La fel, amendamente respinse de PNL şi PMP. Am propus întărirea medicinei primare pentru acces la acte medicale pentru toţi ieşenii, am propus susţinerea micilor fermieri şi parcuri agroindustriale. În concluzie, nu putem gira un buget pe care noi îl numim buget al stagnării’, a spus Daniel Dâscă, liderul consilierilor USR PLUS.
Pentru anul 2021, judeţul Iaşi este estimat să înregistreze venituri în valoare de 1,1 miliarde lei şi cheltuieli de 1,4 miliarde de lei.
Peste 30% din buget vor fi direcţionaţi pentru lucrări în infrastructura rutieră, construcţia de parcuri industriale, educaţie, cultură, modernizarea infrastructurii medicale. Din bugetul aferent acestui an, CJ Iaşi îşi propune o mai mare alocare pentru investiţii şi o mai bună funcţionare a instituţiilor aflate în subordine. De asemenea, 6% din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat va fi direcţionat fiecărei unităţi teritorial-administrative din judeţ.