Acasă55Iohannis: Solicităm o atenţie sporită a NATO pe zona Mării Negre; e...

Iohannis: Solicităm o atenţie sporită a NATO pe zona Mării Negre; e nevoie de o atenţie sporită a tuturor

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, joi, că România solicită o ‘atenţie sporită’ a NATO pe zona Mării Negre, menţionând că nevoie de o colaborare NATO şi europeană, de ‘o atenţie sporită a tuturor pentru Flancul Estic’.

‘Aceste chestiuni există în toată Europa. Ne preocupă pe toţi, dar pentru noi, în România, este extrem de important să fim pe fază şi suntem pe fază. Însă noi solicităm – şi în ultima vreme văd că reuşim din ce în ce mai bine – o atenţie sporită a NATO pe zona Mării Negre. Am reuşit la Summitul din 2016 să aduc atenţia NATO pe zona Mării Negre. De atunci, există o strategie NATO pe zona Mării Negre. Îmi doresc să mergem mai departe cu aceştia. Înfiinţăm centre de rezilienţă, centre de cybersecurity în România, şi avem, evident, structurile noastre specializate, care se ocupă de aceste probleme. Însă ceea ce îmi doresc eu în această fază este să conştientizăm că e nevoie de o colaborare şi la NATO, şi europeană, şi este nevoie de o atenţie sporită a tuturor pentru Flancul Estic’, a afirmat Iohannis, întrebat dacă va solicita România Alianţei Nord Atlantice o prezenţă mai intensă în bazinul Mării Negre şi în zona apropiată de graniţa cu Ucraina.

Şeful statului a adăugat că ‘Flancul Estic este o problemă care necesită întreaga atenţie a NATO’ din punct de vedere militar.

‘Şi este o zonă care necesită atenţia Uniunii Europene, fiindcă pe Flancul Estic se află membri noi, care au economii care încă nu se pot compara cu cele din Europa de Vest, care au infrastructuri critice care necesită foarte, foarte multă investiţie până ajung la nivelul infrastructurilor critice din Europa de Vest. Şi aceste lucruri le prezentăm, pe de-o parte în zona securitar-militară la NATO, în zona de infrastructuri critice şi infrastructuri civile în Uniunea Europeană. Până la urmă, este vital şi pentru noi, dar şi pentru Uniune, să ajungem într-un timp rezonabil la acelaşi nivel, nu doar de trai, ci şi de dezvoltare a zonelor securitare şi infrastructură, şi pentru asta avem nevoie, evident, de fondurile europene’, a adăugat preşedintele.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că săptămâna viitoare va fi convocată o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru a discuta despre situaţia din zona Mării Negre. El a catalogat situaţia din zonă ‘îngrijorătoare’.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks