Administratorul unei pensiuni din Delta Dunării face apel la autorităţi să cureţe rezervaţia de deşeuri, iar preşedintele Asociaţiei de Ecoturism din România, Andrei Blumer, atrage atenţia că, fără curăţenie, Delta nu poate avea un turism de calitate.
De mai mulţi ani, o pensiune din satul Dunavăţu de Jos a organizat, la fiecare început de sezon turistic, o campanie de salubrizare a unor zone din Deltă, cu sprijinul unei agenţii de turism din Bucureşti.
‘Aproape 50 de persoane din Bucureşti veneau pentru un weekend în Deltă şi, pe lângă faptul că făceau excursii, o şi curăţau. La sfârşitul fiecărui eveniment ne alegeam cu sute de deşeuri’, a declarat, pentru AGERPRES, reprezentanta pensiunii din satul Dunavăţu de Jos, Adriana Stoica.
Pe fondul crizei sanitare, anul trecut unitatea de turism nu a mai organizat campania de salubrizare, iar acum face un apel la autorităţi pentru a ecologiza Delta.
‘Dorim să facem un apel către instituţiile publice să ne ajute să scăpăm de gunoiul din Deltă, care devine tot mai apăsător. Oricât am încerca cu propriile puteri, suntem prea mici pentru cât deşeu există în Deltă, din păcate. Avem nevoie de ajutor’, a mai spus Adrian Stoica.
Situaţia deşeurilor din rezervaţie a atras şi atenţia preşedintelui Asociaţiei de Ecoturism din România (AER), Andrei Blumer, care, prezent recent în satul Sfântu Gheorghe, a remarcat deşeurile de pe plaja de la Marea Neagră.
‘Trebuie să ridicăm nivelul produsului turistic, să nu mai avem incredibilele PET-uri aruncate ori de mare, ori de om peste tot, că tot am venit de la plajă acum şi am văzut ce este acolo, şi mai sunt lucruri de făcut pentru calitatea produsului turistic de aici şi pentru a avea turişti străini’, a afirmat Andrei Blumer.
De peste 20 de ani, Delta Dunării revine periodic în atenţia publicului, din cauza deşeurilor. Dacă în perimetrul localităţilor, problema începe să-şi găsească o soluţie prin Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, plajele şi canalele gestionate de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării rămân în grija vizitatorilor.
Estimările Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării arată că aproape 95% din locurile pensiunilor deschise de Paşte în rezervaţia vor fi ocupate, iar pe parcursul anului gradul de ocupare a unităţilor depăşeşte deja 50%.