Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Horea’ al judeţului Mureş a anunţat, vineri, că a efectuat un exerciţiu în realitatea virtuală pentru gestionarea unui cutremur la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în cadrul căruia a fost pus în aplicare Planul Roşu de Intervenţie.
Exerciţiul s-a desfăşurat la sediul ISU Mureş şi a avut tema ‘Gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de un cutremur la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş’ şi a vizat producerea unui cutremur de 7,2 grade pe scara Richter, cu epicentrul în zona Făgăraş, care a afectat zona de Nord-Nord Est a municipiului Târgu Mureş.
‘Imediat după producerea cutremurului, la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Horea’ al judeţului Mureş, se pune în aplicare ‘Planul de acţiune privind gestionarea unei situaţii de urgenţă generată de un cutremur la nivel naţional’, fiecare subunitate executând o recunoaştere în raionul de bază. În urma rapoartelor operative de la nivelul subunităţilor, se constată că la nivelul judeţului Mureş nu s-au înregistrat efecte ale seismului, în afara municipiului Târgu Mureş, unde este anunţată prăbuşirea mai multor elemente de construcţie pe amplasamentul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Mureş, în urma căreia mai multe persoane sunt surprinse în interiorul clădirii. Personalul Serviciului Privat pentru Situaţii de Urgenţă al spitalului asigură prima intervenţie şi încearcă să realizeze evacuarea persoanelor, aflate în acel moment în interior. La scurt timp după încetarea cutremurului, pe locul de adunare stabilit din timp, se execută prezenţa persoanelor care au reuşit să se autoevacueze. Ca urmare a desprinderii şi prăbuşirii elementelor de construcţie, mai multe persoane rămân blocate în interior, nereuşind să se evacueze’, a arătat ISU Mureş, într-un comunicat de presă.
Potrivit scenariului, Detaşamentul de Pompieri Târgu Mureş a fost alertat la ora 12,05, iar din ordinul conducerii inspectoratului a fost activată grupa operativă şi cu acordul prefectului judeţului Mureş, se alertează şi instituţiile cu funcţii de sprijin al intervenţiei – Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
‘La ora 12,10, forţele de intervenţie din cadrul Detaşamentului de Pompieri Târgu Mureş ajung la faţa locului, sub comanda comandantului de detaşament. În urma recunoaşterii, se stabileşte activarea Planului Roşu, constituirea grupelor de căutare-salvare şi evacuare victime, stabilirea unui punct de colectare victime, se solicită grupa operativă a ISU Mureş, forţe şi mijloace în sprijin, se organizează punctul de întâmpinare a forţelor cerute în sprijin. Scopul exerciţiului a fost antrenarea structurilor de management cu utilizarea reală a sistemelor de comunicaţii fără implicarea unor forţe sau mijloace de intervenţie reale în teren, organizarea şi conducerea acţiunilor prin rezolvarea unor situaţii de urgenţă într-un mediu virtual, cooperarea între structuri, antrenarea structurilor ISU şi perfecţionarea deprinderilor personalului şi organizarea, desfăşurarea şi coordonarea acţiunilor de stingere, salvare, evacuare, decontaminare şi acordarea primului ajutor medical de urgenţă’, a subliniat ISU Mureş.
La exerciţiu au mai participat UPU – SMURD Mureş şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.