Ziua Regalităţii a fost sărbătorită pentru prima dată de Familia Regală la Domeniul de la Săvârşin, unde a avut loc şi deschiderea oficială pentru turişti a Satului Regal, care va putea fi vizitat până în luna octombrie.
Majestatea Sa Margareta, Principele Radu şi Principesa Sofia au primit oficialităţi din judeţul Arad, iar Custodele Coroanei a transmis un mesaj cu prilejul sărbătorii naţionale de 10 Mai.
‘În anul 1866, România a pornit pe drumul modernizării, prin Constituţia de esenţă liberală şi europeană promulgată de Regele Carol I. Acum 20 de ani, tatăl meu se întorcea la Castelul Săvârşin, după o întrerupere de 53 de ani. De aceea suntem la Săvârşin în această zi de 10 Mai, pentru a onora memoria Reginei Mamă Elena, a tatălui meu, Regele Mihai, şi a mamei mele, Regina Ana. Exemplul lor de răbdare, iubire, bunătate şi înţelegere este preţios astăzi mai ales pentru tânăra generaţie de români. Inaugurăm astăzi deschiderea Satului Regal şi a Parcului pentru public. În fiecare an vizitatorii sunt bine-veniţi aici din primăvară până în toamnă’, a spus Majestatea Sa Margareta.
Pe o scenă amenajată în Satul Regal, artişti ai Filarmonicii Arad au susţinut un scurt concert, sub bagheta maestrului Dan Crişan, la care au asistat Familia Regală şi invitaţii.
‘Am avut un repertoriu diversificat, de la muzică barocă, până la muzică romantică, am punctat fiecare moment istoric din muzica clasică, muzica cultă şi am încercat să fie şi un moment sobru, demn de această eleganţă pe care o reprezintă Familia Regală. Nu a lipsit Imnul Regal, cu acesta am început. Este prima dată când sunt dirijor în faţa Familiei Regale, a fost un cadru intim, în care nu m-am mai regăsit până acum’, a declarat, la final, dirijorul Dan Crişan.
Custodele Coroanei a evidenţiat că este o premieră organizarea sărbătorii la Săvârşin.
‘E prima dată când sărbătorim 10 Mai aici, a fost şi Ziua Europei, Ziua Armatei. (…) Este o premieră, chiar dacă este pandemie şi se întâmplă ce se întâmplă în lume, noi aici avem un paradis’, a arătat Majestatea Sa Margareta.
După marcarea oficială a sărbătorii, curtea Castelului Săvârşin s-a umplut de numeroşi turişti veniţi din ţară.
Domeniul a fost deschis oficial publicului de Ziua Regalităţii, chiar dacă vizitatorii sosiţi şi duminică, de Ziua Europei, din toată ţara, au fost primiţi.
‘Am vizitat castele şi palate din toată ţara, dar este mai emoţionant să ştii că te afli în curtea Familiei Regale, iar Margareta este chiar aici, în castel. Am şi văzut-o pentru prima dată, cu ocazia acestui eveniment care a avut loc şi am fost foarte emoţionată. A meritat să vin de la sute de kilometri distanţă, am prins şi o vreme frumoasă’, a spus o doamnă sosită din Braşov.
Pentru prima dată după întoarcerea Familiei Regale în ţară, domeniul Regal de la Săvârşin se deschise pentru turişti pe toată perioada sezonului cald, din luna mai până la sfârşitul lunii octombrie, fiind accesibile pentru public Satul Regal şi Parcul Regal.
Satul Regal este format din Muzeul Automobilului, aflat în clădirea restaurată a garajului regal, Atelierul Auto al Regelui Mihai, aflat în aceeaşi clădire în care a fost în anii 1940, Spălătoria şi Călcătoria, Casa Musafirilor, Casa Ceaiului, Casa Intendentului (rămasă aceeaşi cu cea din anii 1940), Casa Tehnică şi Magazinul de Suveniruri.
Muzeul Automobilului este una dintre atracţiile principale, fiind inaugurat în 2011, când Regele Mihai împlinea 90 de ani. Muzeul găzduieşte câteva maşini noi şi de epocă, precum şi expoziţia de fotografii şi documente legate de pasiunea pentru automobil a Regelui Mihai. Un atelier mecanic este parte a muzeului şi cuprinde colecţia de unelte auto a fostului rege, precum şi piese originale de care s-a folosit pentru reconstituirea, de-a lungul anilor, a unor maşini militare americane.
Parcul Regal are în componenţă o grădină ascunsă, un pavilion, un lac cu o insulă, un teren de tenis din 1945, o grădină de trandafiri şi bolta de glicine.
Cel mai important imobil al Domeniului Regal Săvârşin este castelul construit în perioada 1650 – 1680. Castelul a intrat în proprietatea Regelui Mihai în 1943, prin cumpărare, dar a fost confiscat de regimul comunist în 1948, revenind în proprietatea Casei Regale în 2001.
Lucrările de restaurare a Castelului Regal Săvârşin, începute în 2007, au fost încheiate în 2015, investiţiile fiind făcute de Familia Regală.