Pacienţii COVID-19 şi personalul medical de la Institutul de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ beneficiază gratuit, începând din această lună, de un program de suport psihologic, online sau telefonic, 24 de ore din 24, 7 zile din 7.
Institutul ‘Marius Nasta’ şi Asociaţia Joc Responsabil au semnat un protocol prin care cinci psihologi cu competenţe în intervenţie de urgenţă din cadrul organizaţiei oferă suport de specialitate pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, aparţinătorilor şi personalului unităţii medicale, informează un comunicat de presă al unităţii sanitare, transmis vineri AGERPRES.
Programul se adresează celor care au avut sau au de suferit de pe urma COVID-19, pacienţi şi aparţinători, precum şi personalului medical care de peste un an de zile lucrează în ritm continuu pentru limitarea infecţiei cu SARS-CoV-2.
‘Dincolo de boala COVID-19 în sine şi de complicaţiile pe care le poate provoca aceasta, ce duc la o presiune crescută asupra sistemului medical în ansamblul său, una dintre marile provocări aduse de această pandemie o reprezintă impactul psihologic, atât pentru pacienţi şi pentru apropiaţii acestora, cât şi pentru personalul medical. Incertitudinile, temerile, oboseala acumulată, toate afectează starea psihică şi emoţională a tuturor celor implicaţi. (…) Avem cadre medicale în pragul epuizării având în vedere efortul susţinut din ultimul an. (…) Iată că, astăzi, am primit acest tip de sprijin din partea Asociaţiei Joc Responsabil. (…) O stare psihică şi emoţională bună ajută pacienţii să se recupereze mai uşor, o stare psihică şi emoţională bună, precum şi tehnici psihologice adecvate ajută personalul medical să gestioneze mai bine situaţiile-limită cu care se confruntă zi de zi’, a declarat managerul Institutului ‘Marius Nasta’, Beatrice Mahler, potrivit comunicatului de presă.
Programul de asistenţă psihologică are ca principale obiective ameliorarea stării psiho-emoţionale pentru persoanele aflate în targetul proiectului, dezvoltarea unor atitudini de lucru mai bune în cadrul serviciului de intervenţie COVID-19 şi o mai bună cunoaştere a reacţiilor pacienţilor.
‘Pacienţii aflaţi în preajma intrării la ATI, rudele lor îngrijorate, personalul medical aflat în pericol de burnout vor beneficia acum de această echipă de specialişti. Am pus la punct proceduri de întâmpinare, tehnici de însoţire psihologică, intervenţii pe coduri de urgenţă şi funcţionează deja şi un grup de suport pentru asistentele medicale şi infirmierele din secţia COVID-19 a Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta’, a declarat dr. Cristian Andrei, neuropsihiatru, citat în comunicat.
Psihologii implicaţi în cadrul programului vor oferi suport pentru ameliorarea complianţei terapeutice a pacientului, însoţirea psihologică a pacientului în perioada pre-intubare, însoţirea pacientului intubat prin comunicare unilaterală, abordarea psihoterapeutică a episoadelor anxioase, preluarea tendinţelor conflictuale ale aparţinătorilor, facilitarea reacţiei de doliu la aparţinător, prevenirea instalării fenomenului de burnout la personalul medical, consilierea personalului medical privind abordarea tulburării psihice episodice.
În cadrul programului se organizează inclusiv grupuri virtuale de terapie pentru personalul medical.