AcasăStiri generaleValeriu Gheorghiţă: Localitatea Râciu are peste 92% rată de acoperire vaccinală, este...

Valeriu Gheorghiţă: Localitatea Râciu are peste 92% rată de acoperire vaccinală, este un lucru extraordinar

Rata de acoperire vaccinală din judeţul Mureş este la nivel mediu la nivel naţional, însă există o localitate din mediul rural, comuna Râciu, în care rata este de 92%, a declarat vineri, la Târgu Mureş, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă.

‘În ceea ce priveşte localităţile din judeţul Mureş, rata de vaccinare raportată la populaţia cu domiciliul în Târgu Mureş este de 32%, ceea ce este o rată bună la nivel naţional, este similară cu majoritatea municipiilor reşedinţă de judeţ. De asemenea, dacă ne uităm la populaţia eligibilă din Târgu Mureş, rata de vaccinare este de 36%, chiar peste, dar foarte interesant, în Mureş sunt localităţi care au o rată de vaccinare de peste 90%. Localitatea Râciu – peste 92% rată de acoperire vaccinală, este un lucru extraordinar, acest lucru coincide cu faptul că în acea localitate există un centru de vaccinare. Dar este foarte important că oamenii au înţeles că trebuie să meargă să se vaccineze. În Miercurea Nirajului există o rată de acoperire de vaccinare de peste 86%’, a arătat, într-o conferinţă de presă, Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel naţional a participat, vineri, la maratonul ‘Mureşul se Vaccinează’, care va derulează la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş, universitate la care a absolvit Medicina Militară în urmă cu aproximativ 15 ani.

În privinţa datelor furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) potrivit cărora, în perioada 27 decembrie 2020 – 9 mai 2021, un număr de 22.911 persoane vaccinate anti-COVID (0,6% din totalul persoanelor vaccinate cu prima doză) au avut un test pozitiv de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 după administrarea primei doze, Valeriu Gheorghiţă a precizat că o persoană vaccinată, chiar dacă este testată pozitiv, are un risc mai mic de transmitere către celelalte persoane.

‘Este un procent foarte mic, vorbim despre circa 0,5%- 0,6% din numărul persoanelor vaccinate cu cel puţin o doză. Timpul mediu în care testul a fost pozitiv de la momentul administrării primei doze este de până la 14 zile, deci până la momentul la care încep să apară anticorpii protectori, tocmai de aceea mesajul nostru este foarte clar, de a respecta măsurile de prevenţie, de a purta masca, de a respecta distanţarea socială, de a fi cât mai atenţi cu igiena personală, tocmai pentru a evita infecţia, mai ales în perioada dintre cele două doze, când încă nu avem un nivel ridicat al răspunsului imun. Este importantă completarea schemei de vaccinare, dar, în momentul acesta, din ce în ce mai multe date ştiinţifice confirmă faptul că o persoană vaccinată, chiar dacă este testată pozitiv, are un risc mai mic de transmitere către celelalte persoane, prin faptul că încărcătura virală este redusă şi implicit eliminarea virusului prin secreţii respiratorii este scăzută. Deci beneficiile vaccinării sunt incontestabile, sigur nu există un vaccin sută la sută eficace sau sută la sută eficient, importantă este atingerea imunităţii colective şi vedem deja în România o evoluţie favorabilă din punct de vedere epidemiologic. România este în scenariul verde, avem sub 1% rată de incidenţă cumulată la mia de locuitori, la două săptămâni, ceea ce este un lucru cât se poate de bun, este un merit al nostru, al tuturor’, a susţinut Valeriu Gheorghiţă.

În privinţa participării cetăţenilor vaccinaţi la evenimente, precum nunţi sau botezuri, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel naţional susţine că vor fi, cu siguranţă, mecanisme la care se lucrează, prin care se pot verifica toate acele date legate de istoricul de vaccinare, de istoricul de trecere prin boală, de test şi că nimic nu va fi lăsat la voia întâmplării.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks