Spectacolul ‘Marina şi Ulay’ de Edith Negulici, regia şi scenografia Alexandru Nagy, va fi prezentat în premieră la Teatrul Evreiesc de Stat pe 21 şi 22 mai, de la ora 19,00, informează un comunicat transmis AGERPRES.
Producţie a Teatrului Evreiesc de Stat în parteneriat cu Teatrul Dramaturgilor Români, spectacolul îi are în distribuţie pe Alina Tomi şi Darius Daradici, iar performeri sunt Alina Tofan şi Răzvan Omotă.
‘Marina şi Ulay omagiază personalitatea copleşitoare a superstarului Marinei Abramovic, într-o mitologie dramatică a creaţiei sale artistice extreme şi captivante. Viaţa şi opera ei sunt fascinante. Marina, împreună cu Ulay, este tot. Trăieşte performance-urile şi performează viaţa. Şi totul este dragoste. Dar Marina este un uragan. E prea frumoasă, prea creativă şi prea puternică pentru Ulay. ‘Un artist ar trebui să evite să se îndrăgostească de alt artist’, spune un manifest al Marinei Abramovic, dar Marina încalcă regulile jocului!’, a afirmat Edith Negulici, citată în comunicat.
Supranumită ‘bunica artei performative’, Marina Abramovic s-a născut în 1946, la Belgrad. Şi-a început cariera de artistă performativă în anii ‘70, pe vremea când studia la Academia de Arte Frumoase din Belgrad, multe dintre lucrările ei timpurii fiind o formă de rebeliune faţă de educaţia ei strictă. În performance-urile ei, Abramovic îşi foloseşte corpul ca pe un instrument de testare a propriilor limite fizice şi mentale, provocând spectatorii să iasă din atitudinea de contemplare pasivă. Lucrările sale sunt caracterizate de rezistenţă şi durere, repetiţie şi durată, precum şi de accentul pus pe interacţiunea cu publicul. Marina Abramovic conduce Institutul ‘Marina Abramovic’, unde predă abordarea duraţională asupra artei performative, numită Metoda Abramovic şi este unul din pionierii artei performance, un icon al artei contemporane, un univers.
‘Un spectacol de teatru mai aproape de performance ca niciodată, care nu are menirea de a recrea momentele emblematice realizate de cei doi mari artişti, ci doar de a instiga publicul să ‘scormonească’ în arhivele online, galerii şi muzee. Să aprindă nimbul de foc al curiozităţii spectatorului. Având la bază celebrul moment al reîntâlnirii de la MoMA din 2010, spectacolul dezvăluie partea nevăzută a relaţiei-tsunami dintre cele două forţe creatoare’, a declarat Alexandru Nagy.
Biletele pentru cele două reprezentaţii sunt disponibile în reţeaua mystage.