Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Harghita implementează două campanii de informare privind importanţa consilierii, respectiv a stagiilor de practică pentru elevi, pentru a promova învăţământul profesional.
Campaniile constau în 16 evenimente de tip caravană, desfăşurate la Miercurea Ciuc, Topliţa, Odorheiu Secuiesc, Sânmartin şi Gheorgheni şi sunt incluse în cadrul proiectului ‘POT – Practica, oportunitate pentru tineri în căutarea unui loc de muncă’, derulat de ISJ Harghita.
Potrivit unui comunicat de presă al ISJ Harghita, caravana ‘POT LA PRACTICĂ’ a debutat la Liceul Tehnologic ‘Tivai Nagy Imre’, unde elevi de clasa a VIII-a au aflat de la colegii lor mai mari, din clasa a X-a, ce înseamnă şcoala profesională şi de ce merită să alegi un astfel de drum, care poate duce spre o carieră de succes.
‘Evenimentul face parte dintr-o serie de 8 evenimente de promovare a importanţei practicii şi a avantajelor pe care învăţământul profesional şi tehnic le oferă elevilor, din perspectiva consolidării competenţelor profesionale dar şi a competenţelor-cheie necesare în scopul integrării socio-profesionale în viitoarea carieră. Conceput sub forma unor ateliere tematice, evenimentul s-a bucurat de interesul elevilor şi adulţilor deopotrivă, fapt ce reiese şi din opiniile exprimate la finalul acţiunii. Au fost apreciate în mod deosebit flexibilitatea dezbaterilor şi experienţa membrilor echipei de proiect, comunicarea şi deschiderea către dialog a acestora’, se arată în comunicat.
De asemenea, complementar acestor acţiuni, în proiect sunt planificate şi opt evenimente de promovare a importanţei consilierii şi orientării profesionale, organizate în cadrul caravanei POT LA CONSILIERE, primul dintre acestea desfăşurându-se joi la Liceul Tehnologic ,’Johannes Kajoni’ din Miercurea Ciuc.
‘Au avut loc dezbateri între profesori şi părinţi despre comunitate, viitorul copiilor, parteneriatul familie-şcoală şi consilierea ca proces care trebuie să înceapă din familie. Elevii au participat la ateliere de lucru interactive care au vizat identificarea unor trăsături de personalitate, a modelelor de succes pe care le admiră şi schiţarea unor planuri de viitor. Scopul acestei campanii este popularizarea consilierii ca metodă prin care elevul dobândeşte cunoaşterea de sine, baza alegerii viitoarei profesii’, se mai precizează în comunicat.
Inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu consideră că aceste evenimente sunt binevenite atât pentru copii, cât şi pentru întreaga comunitate, care trebuie să se preocupe de viitorul lor.
‘Aceste acţiuni sunt binevenite atât pentru elevi, cât şi pentru cei din comunitate. Viitorul copiilor este important nu doar pentru copii şi familiile lor, dar şi pentru şcoală, şi ar trebui să preocupe întreaga comunitate. După o perioadă dificilă de restricţii, coduri în schimbare şi comunicare preponderent online, suntem foarte bucuroşi că am reuşit să lansăm cele 2 campanii prin evenimente cu participare faţă în faţă, respectând toate normele de igienă şi distanţare conform reglementărilor în vigoare şi, în acelaşi timp, oferindu-le tuturor o şansă la comunicare şi interacţiune interpersonală, dezbatere şi schimb de idei. Acesta este doar începutul. Ne dorim să continuăm la fel’, a declarat Cristinel Glodeanu, citat în comunicat.
Fiecare dintre evenimentele organizate a beneficiat de participarea a 50 persoane din rândul elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor.
Proiectul intitulat ‘POT – Practica, oportunitate pentru tineri în căutarea unui loc de muncă’, derulat de ISJ Harghita, dedicat elevilor din învăţământul profesional de la şase unităţi şcolare din judeţ, care vor beneficia de servicii de consiliere şi orientare profesională, de stagii de practică în sistem clasic, dar şi de practică în cadrul unor firme de exerciţiu.