Consiliul Local Sector 1 a adoptat, în şedinţa de joi, un proiect de hotărâre vizând acoperirea de cheltuieli de funcţionare pentru Spitalul de Urgenţă, Spitalul ‘Grigore Alexandrescu’, Spitalul de Urgenţe Oftalmologice şi cel de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, după ce acestea au înaintat adrese autorităţii locale prin care cer alocarea de fonduri.
‘Se aprobă solicitarea acordului prealabil al Consiliului General al Municipiului Bucureşti în vederea împuternicirii Sectorului 1 de a contribui la finanţarea unor cheltuieli aferente secţiunii de funcţionare pentru 4 spitale aflate pe raza administrativ-teritorială a Sectorului 1. (…) Finanţarea cheltuielilor aferente secţiunii de funcţionare pentru cele 4 spitale (…) se va face pe bază de protocol’, prevede hotărârea adoptată cu 26 de voturi pentru.
Pe 3 februarie, Consiliul Local a adoptat o hotărâre privind transmiterea din administrarea sa a terenurilor şi clădirilor aferente celor patru spitale în cea a unităţilor sanitare respective.
Cele patru spitale sunt finanţate integral din venituri proprii, din contractele încheiate prin sistemul de asigurări de sănătate. În prezent, resursele financiare proprii ale spitalelor sunt direcţionate pentru plata salariilor şi a contribuţiilor personalului, nefiind suficiente pentru celelalte cheltuieli necesare desfăşurării actului medical, cu atât mai puţin pentru cheltuielile de întreţinere şi funcţionare, reparaţii curente, consolidare, extindere şi modernizare, explică referatul de aprobare.
‘Grupul PSD va vota acest proiect, numai că, din păcate, constatăm că generăm probleme, ca să nu rezolvăm situaţia. Cerem Consiliului General să ne dea acordul să finanţăm nişte spitale pe care le-am finanţat atâţia ani de zile din bugetul local al Sectorului 1. Aceste spitale au nevoie urgentă de plata utilităţilor. (…) Practic e tot o formă de a căuta să evităm plata către spitale’, a declarat în şedinţa de joi consilierul PSD Cristian Tudose.
Primăria Sectorului 1 a precizat, marţi, într-un comunicat de presă, că aceste patru spitale se află în subordinea Ministerului Sănătăţii, fiind finanţate integral din venituri proprii din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, dar pot primi şi sume de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, în condiţiile legii.