Călugărul franciscan Böjte Csaba, care are grijă prin fundaţia sa de copiii orfani sau defavorizaţi din toată Transilvania, se va vaccina sâmbătă, după slujba de Rusaliile Catolice, din cadrul pelerinajului de la Şumuleu Ciuc, la maratonul vaccinării care va fi organizat în curtea spitalului din vecinătatea bisericii franciscane.
Directoarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a declarat, pentru AGERPRES, că ordinul franciscan este unul tămăduitor, iar munca părintelui Böjte Csaba se înrudeşte cu cea a cadrelor medicale, aceea de a salva oameni.
‘Avem o mare personalitate, este vorba de părintele franciscan Böjte Csaba, care este o personalitate cu influenţă foarte mare aici în zonă şi foarte respectat şi foarte iubit, iar crezul lui este să-i ajute pe cei defavorizaţi, să le dea o şansă. El se va vaccina după slujbă şi cu asta ne asigură un suport moral. (…) Mă bucur că Böjte Csaba ni s-a alăturat, franciscanii sunt un ordin tămăduitor, deci, simbolic, prevenţia şi salvarea de vieţi sunt un mănunchi de idei care se potrivesc cu munca noastră. Munca lui cu munca noastră este înrudită, cum ar veni, aceea de a salva oameni’, a declarat dr. Tar.
Aceasta a explicat că părintele Böjte a fost foarte bolnav, fiind diagnosticat cu COVID-19 în noiembrie 2020, şi se vaccinează abia acum pentru că a avut suficienţi anticorpi şi pentru a da un exemplu celor cărora le este teamă sau au îndoieli.
‘Sper să fie de bun augur, să fie într-un ceas bun, sper să nu răstălmăcească nimeni, că asta parcă e moda acum, să le întorci pe toate pe dos şi să cauţi răul, noi căutăm binele, căutăm să ajutăm’, a arătat şefa DSP Harghita.
Dr. Tar Gyöngyi a explicat că s-a luat decizia organizării maratonului vaccinării în weekendul când la Şumuleu Ciuc are loc pelerinajul de Rusalii pentru a oferi oportunitatea celor care vin la procesiune din mediul rural să se imunizeze, dacă vor dori acest lucru.
De asemenea, sunt aşteptaţi şi locuitori din Miercurea Ciuc, indiferent că vor participa sau nu la pelerinaj.
Şefa DSP Harghita a arătat că inegalitatea de şanse dintre cei din mediul urban şi cei din mediul rural, privind accesul la vaccinare, este o problemă foarte mare şi se doreşte, prin această acţiune, creşterea acoperirii vaccinale în mediul rural.
‘Vrem să corectăm această inegalitate, dacă tot s-au deplasat, au dat un ban pe călătorie, atunci să le oferim asta la îndemână. Vom avea şi consiliere, inclusiv eu mă voi implica, dacă au nelămuriri putem să le oferim câteva detalii, dacă doresc’, a spus dr. Tar.
Maratonul de vaccinare anti-COVID-19 va avea loc în perioada 21-23 mai în curtea spitalului din cartierul Şumuleu Ciuc, din municipiul Miercurea Ciuc, în organizarea Direcţiei de Sănătate Publică Harghita şi Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc.
Evenimentul are loc în weekendul în care, la Miercurea Ciuc, sunt aşteptaţi aproximativ 40.000 de pelerini, la pelerinajul de Rusaliile Catolice de pe muntele Şumuleu.
Programul maratonului este următorul: vineri, 21 mai, între orele 15:00 – 20:00, sâmbătă, 22 mai – atunci când va avea loc procesiunea de Rusalii – între orele 08:00 – 20:00 şi duminică, 23 mai, între orele 08:00 – 15:00.
Se administrează fără programare prealabilă vaccinuri Pfizer (pentru persoane care au împlinit 16 ani) şi Johnson&Johnson (monodoză, pentru persoane care au împlinit 18 ani).
Vaccinul se administrează pe baza cărţii de identitate, iar minorii pot solicita vaccinul în prezenţa unuia dintre părinţi.
Medici, asistenţi şi registratori voluntari vor asigura asistenţă permanentă la vaccinare şi vor oferi şi consiliere.
În secţiile de la Şumuleu Ciuc ale Spitalului Judeţean de Urgenţă sunt trataţi, de când a început pandemia, bolnavi de COVID-19, clădirea fiind situată în imediata vecinătate a bisericii franciscane, unde vin să se închide pelerinii, înainte de a merge să participe la slujba în aer liber din şaua muntelui Şumuleu, cu ocazia Rusaliilor Catolice.
Călugărul franciscan Böjte Csaba are grijă, prin Fundaţia Sfântul Francisc din Deva, de mii de copii orfani sau defavorizaţi, în mai multe centre care funcţionează în Transilvania.