Acasă93Bihor: Tramvai de epocă şi autobuz turistic, în week-end, la început de...

Bihor: Tramvai de epocă şi autobuz turistic, în week-end, la început de sezon estival

Societatea de transport local OTL invită orădenii şi turiştii, sâmbătă, 22 mai, la plimbări de agrement cu autobuzul Cabrio decapotabil şi cu tramvaiul de epocă.

‘Noi am primit acest tramvai vechi, construit la începutul secolului XX, ca donaţie de la firma Siemens Austria. El a funcţionat mult timp în Viena, apoi o vreme ca tramvai de întreţinere. Noi l-am recondiţionat, funcţionează perfect, are instalaţia electrică originală, sistemul acustic este mecanic şi ne-am propus să-l punem, din când în când, la dispoziţia populaţiei. Din 2019, a avut mare succes în special la copii, dar şi la adolescenţi care îşi fac fotografii cu telefonul mobil şi le postează online, pe reţele de socializare. De asemenea, a avut succes şi la persoanele mai în vârstă care îşi aduc aminte astfel de fostul tramvai 3 orădean, de bătrânele tramvaie care circulau pe vremuri în oraş’, a declarat vineri, pentru AGERPRES, directorul economic al OTL, Romeo Nica.

Oradea se află printre puţinele oraşe din ţară care dispun de autobuze speciale pentru vizite în oraş, cu trasee bine stabilite pentru turişti.

Autobuzul Iveco Mago2, destinat plimbării turiştilor pe la obiectivele cele mai importante ale oraşului, a fost achiziţionat în anul 2018, din Olso, Norvegia. Acesta este un autobuz cabrio Iveco de tip second-hand, fabricat în 2008, având un motor de 5,6 litri, o capacitate de 33 de locuri pentru pasageri, cu acces pentru persoane cu dizabilităţi. Preţul autobuzului, second-hand, a fost 67.000 de euro, preţ ce a inclus şi transportul acestuia.

Fiecare scaun este dotat cu sistem de traducere în patru limbi şi conector pentru cască. Autobuzul are o instalaţie de sonorizare pentru amplificare şi microfon cu şase boxe.

Traseul de aproximativ 15-20 de km pe care va circula autobuzul va cuprinde în primul rând obiectivele turistice din Oradea, fiind stabilit împreună cu primăria. Cum autobuzul efectuează curse din oră în oră, turiştii au posibilitatea să urce şi să coboare când doresc, având astfel timp pentru vizitat.

Din staţia P-ţa Unirii autobuzul turistic va pleca în cursă, începând cu ora 11:00, la interval de o oră, până la ora 18:00 (ultima cursă).

Autobuzul Cabrio va efectua pe parcursul zilei de sâmbătă mai multe curse cu opriri în mai multe puncte: P-ţa Unirii – Universitatea Partium – Autogara Decebal – Grădina Zoologică – Muzeul Ţării Crişurilor – Oficiul de Cadastru – Universitate – Cimitirul Rulikowski – Universitate – Oficiul de Cadastru – Muzeul Ţării Crişurilor – Biserica cu Lună – P-ţa 1 Decembrie/Bloc Turn – Centrul Civic – Magazinul Crişul – Şirul Canonicilor – Gara Centrală – Episcopia Ortodoxă – Parcul Traian – Iosif Vulcan – P-ţa Ferdinand – P-ţa Unirii.

Preţul unei călătorii este de 15 lei, iar biletele se vor achiziţiona de la şofer, la urcarea în autobuz.

Tramvaiul de Epocă va efectua o singură cursă din cap linie Nufărul, începând cu ora 17:00, pe traseul Nufărul – Gara Centrală – B-dul Decebal – P-ţa Unirii – Nufărul. Biletele, în limita a 50 de locuri (avându-se în vedere capacitatea de transport), se pot achiziţiona de la Autogara Nufărul, înainte cu maxim 15 minute de plecarea în cursă. Bilete se vor vinde şi pe traseu, respectându-se aceaşi regulă privind capacitatea de transport. Preţul unui bilet pentru adulţi este 8 lei, iar pentru copii 4 lei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al OTL, Carmen Tocuţ, în sezonul estival, de câte ori condiţiile atmosferice permit, conducerea societăţii de transport public a pus la dispoziţia orădenilor şi a turiştilor cele două mijloace de transport inedite, în general la final de săptămână. Aşa se preconizează şi pentru vara acestui an, având în vedere interesul manifestat până în prezent.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks