Deputatul USR PLUS Tudor Pop, preşedinte al Comisiei de Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor, a anunţat vineri că a depus un proiect de lege privind modificarea Legii educaţiei fizice şi sportului 69/2000, prin care copiii şi adulţii au acces liber şi gratuit pe terenurile de sport din incinta şcolilor, a cluburilor sportive şcolare şi universitare şi dreptul de a le folosi gratuit, respectând programul şi activităţile stabilite de respectiva instituţie.
Proiectul depus la Camera Deputaţilor propune modificarea unui articol din legea menţionată referitor la modul în care unităţile de învăţământ şi cluburile sportive şcolare şi universitare pot pune la dispoziţie propriile baze sportive persoanelor fizice şi juridice.
‘Noua formulare oferă fără echivoc cetăţeanului dreptul de a folosi gratuit aceste baze, dar cu condiţia respectării programului de activităţi ale unităţilor de învăţământ, cluburilor sportive şcolare şi universitare. Regimul accesului persoanelor juridice pe de altă parte, rămâne neschimbat, decizia permiterii accesului rămânând la latitudinea conducerii unităţii de învăţământ’, se arată în proiect.
Într-o conferinţă de presă, Tudor Pop a afirmat, indicând un studiu Eurostat, că România se situează printre ultimele locuri în UE în ceea ce priveşte practicarea sportului şi a mişcării.
‘Din păcate, cele mai multe şcoli rămân închise după încheierea programului, iar bazele sportive publice sunt, în multe cazuri, degradate şi prost întreţinute de administratorii ei, deci inutilizabile. (…) Din statisticile în ceea ce priveşte nivelul de practicare a mişcării şi a sportului arată deloc grozav. Conform unui studiu EUROSTAT din 2018, România se situează printre ultimele locuri în UE la practicarea sportului şi a mişcării, iar unul dintre motivele invocate de către românii care au participat la acest studiu este lipsa accesului la infrastructura sportivă în zonele în care locuiesc. Şi din acest motiv cel mai mult de suferit au copiii şi adolescenţii, dar şi adulţii care vor să facă sport. În tot acest timp curţile şcolilor rămân închise. Nici bazele sportive publice n-o duc mai grozav, cu mici excepţii’, a precizat deputatul.
Potrivit acestuia, parcurile publice nu sunt o soluţie, pentru că nu pot compensa cererea şi nevoia românilor de a face mişcare şi sport, iar exemplele de bună practică arată că investiţiile în infrastructura sportivă, costurile cu paza, efortul de a pune cap la cap un orar de acces sunt neglijabile în raport cu beneficiile pe care le aduce practicarea sportului, în special în rândul copiilor şi adolescenţilor.
‘Îmi doresc ca curtea şcoli să redevină acel spaţiu sigur în care să ne putem trimite copii să se joace, să înveţe jocuri noi, să bată mingea, să descopere ce înseamnă un sport de echipă, să câştigi, să pierzi. (…) Proiectul este destinat să încurajeze cât mai mulţi copii şi tineri să facă mişcare şi sport în condiţii de siguranţă’, a spus deputatul USR PLUS.
Pentru sensibilizarea autorităţilor şi a opiniei publice, parlamentarul a scris şi un manifest postat pe site-ul www.curtea-scolii.ro, alături de care a încărcat un model de cerere pentru comunitate, prin intermediul căreia aceasta se poate adresa directorilor de şcoli şi primarilor pentru a redeschide curţile şcolilor.
‘Totodată am listat acolo exemple de bune practici şi regulamente pe care puţine primării din ţară le-au implementat până acum. O să fie cu siguranţă un drum lung. (…) Din ce ştiu eu ministrul Educaţiei este deschis unuia astfel de proiect’, a adăugat Pop.
Iniţiativa legislativă este semnată de deputaţii USR PLUS Tudor Pop, Brian Cristian, Filip Hăvârneanu, Ionuţ Moşteanu.