Consilierii judeţeni au votat, luni, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, diminuarea cu o treime a cuantumului indemnizaţiilor membrilor Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), în urma unui proiect de hotărâre iniţiat de consilierii USR PLUS.
Astfel, proiectul adoptat prevede stabilirea unei indemnizaţii pentru fiecare şedinţă de 5% din indemnizaţia preşedintelui CJ Vrancea, fără a depăşi într-o lună 10% din această sumă, faţă de cuantumul de 15% fără a putea depăşi 30% din această indemnizaţie, aşa cum este în prezent.
Consilierii USR PLUS şi-au motivat proiectul ca fiind un răspuns al unei solicitări venite din partea societăţii civile, la nivel naţional existând o iniţiativă legislativă în sensul stabilirii unor indemnizaţii unitare pentru membrii acestei autorităţi sau chiar eliminării acestora.
‘Discuţia despre ATOP este din 2018 în USR. ATOP este un organism consultativ prevăzut în legea Poliţiei Române. Există demersuri în Parlament din partea parlamentarilor noştri pentru reformarea acestui organism şi chiar a anulării indemnizaţiilor. Vom vedea în Parlament ce finalitate va avea’, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele USR Vrancea, Mihăiţă Lepădatu.
Potrivit reprezentanţilor USR PLUS, prin reducerea indemnizaţiei de la 15% la 5%, fără a putea depăşi 10% din indemnizaţia preşedintelui CJ Vrancea, se va putea realiza o economie la bugetul CJ Vrancea de circa 390.000 de lei pe an, respectiv 85.000 de euro, sumă ce ar putea fi folosită pentru investiţii.
În cadrul şedinţei CJ, un consilier judeţean al PSD Vrancea a propus eliminarea indemnizaţiilor pentru membrii ATOP, dar amendamentul său nu a trecut la vot.
Un membru în ATOP Vrancea primeşte o indemnizaţie lunară de circa 3.000 de lei, care, în funcţie de numărul de şedinţe lunare, poate creşte.