Ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a participat marţi la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, în format videoconferinţă, în pregătirea Summitului NATO din 14 iunie, a informat MApN.
Oficialii Alianţei au apreciat că reuniunea a reprezentat o etapă definitorie pentru pregătirea Summit-ului Alianţei Nord-Atlantice, care va avea loc pe 14 iunie, agenda ministerialei urmărind asigurarea sprijinului pentru pachetul decizional dedicat avansării procesului NATO 2030, în promovarea unei abordări extinse şi cuprinzătoare a securităţii, cu accent asupra eforturilor în planul posturii de descurajare şi apărare, rezilienţei, inovării, precum şi sprijinului pentru partenerii NATO, menţionează un comunicat transmis de MApN.
Cu acest prilej, ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a exprimat sprijinul consistent pentru procesul NATO 2030, pentru perspectivele şi coordonatele decizionale aferente, ca efort fundamental pentru adaptarea Alianţei la coordonatele şi cerinţele prezente şi viitoare de securitate, la nivel global şi regional, în vederea întăririi dimensiunii politice a Alianţei, a consolidării rolului său ca actor-cheie în gestionarea provocărilor generate de amplificarea competiţiei între marile puteri, precum şi a menţinerii capacităţii sale militare.
În context, oficialul român a subliniat importanţa implementării conceptelor şi abordărilor dedicate constructului de planificare şi asigurării răspunsului colectiv în spaţiul euro-atlantic ca facilitator al obiectivelor strategice NATO, inclusiv pe flancul de est şi în regiunea Mării Negre, Summit-ul Alianţei de la mijlocul lunii iunie urmând a avea un rol central în stimularea eforturilor în acest sens. Pe acest fond, ministrul Apărării Naţionale a menţionat sprijinul pentru perspectiva subsumată facilitării unei structuri de forţe adecvată pentru atingerea obiectivelor colective de descurajare şi apărare. Totodată, el a evidenţiat necesitatea asigurării resurselor necesare îndeplinirii acestor obiective, se arată în comunicat.
Complementar, Nicolae-Ionel Ciucă a accentuat importanţa asigurării rezilienţei strategice ca atribut fundamental al credibilităţii posturii şi capacităţii colective a Alianţei. ‘Angajamentul României pe această componentă este important, exprimat inclusiv prin înfiinţarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă la Bucureşti, şi îi invităm pe aliaţii noştri să participe la dezvoltarea acestuia’, a spus oficialul român, potrivit sursei citate.
De asemenea, ministrul Apărării Naţionale a subliniat oportunitatea implementării unei abordări concentrate, coerente şi coordonate în ceea ce priveşte sprijinul acordat partenerilor din NATO, în special pe componenta vizând dezvoltarea capacităţii şi instruirii, în manieră deplin relaţionată cu provocările şi riscurile specifice de securitate.
Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a evidenţiat, subsumat abordării cuprinzătoare privind securitatea Alianţei, importanţa şi susţinerea pentru iniţiativa NATO vizând stimularea inovării la nivel Aliat, pe componenta noilor tehnologii. Totodată, acesta a reiterat angajamentul României pe cele trei dimensiuni ale asigurării partajării echitabile a responsabilităţilor (resurse financiare, capabilităţi, contribuţii), cu evidenţierea depăşirii, în 2021, într-un context dificil determinat de pandemia de COVID-19, a parametrilor procentuali stabiliţi la nivel Aliat pe componenta alocărilor financiare pentru apărare.