AcasăStiri generaleINTERVIU/Alin Coiotu' Dincă: Trooper25 va fi un show complex, un concert ca...

INTERVIU/Alin Coiotu’ Dincă: Trooper25 va fi un show complex, un concert ca în zilele bune

Formaţia Trooper va urca pe scena de la Arenele Romane pe 12 iunie, pentru a marca 25 de ani de existenţă, iar Alin Coiotu’ Dincă, liderul trupei, le promite fanilor un show complex, care va dura aproximativ trei ore, ‘un concert ca în zilele bune’.

‘Am pregătit un show foarte complex şi foarte lung. O să cântăm aproape trei ore, o să avem nişte invitaţi pe care-i respectăm şi iubim foarte mult’, declară artistul, într-un interviu pentru AGERPRES.

Alin Coiotu’ Dincă vorbeşte şi despre modul în care pandemia a afectat activitatea formaţiei, dar şi despre cele mai noi piese, precum şi despre proiectele de viitor.

AGERPRES: Formaţia Trooper sărbătoreşte 25 de ani de existenţă într-un show cu public, care va avea loc pe 12 iunie, la Arenele Romane. În noiembrie, anul trecut, a mai avut loc un eveniment în care s-au sărbătorit cei 25 de ani, dar în online. Cum va fi această aniversare?

Alin Coiotu’ Dincă: În primul rând, trebuie să spun că şi sărbătoarea de anul trecut trebuia să fie tot cu public şi trebuia să fie tot la Arenele Romane, însă au intervenit nişte schimbări în norme, chiar cu vreo trei zile înainte. Am fost obligaţi, prin urmare, să facem evenimentul acela online. Acum sperăm să nu se mai întâmple nimic. Se pare că lucrurile merg spre bine şi suntem şi noi curioşi cum o să fie, pentru că nu am mai urcat pe o scenă de opt luni de zile, nu ne-am mai întâlnit cu publicul nostru live, de opt luni de zile. Tocmai de asta pot să spun că am pregătit un show foarte complex şi foarte lung. O să cântăm aproape trei ore, o să avem nişte invitaţi pe care-i respectăm şi iubim foarte mult. Ştiu că evenimentul este aproape sold-out. Prin urmare, avem toate datele pentru un concert ca în zilele bune. Să sperăm că nu o să apară nimic pe parcurs.

AGERPRES: Potrivit normelor, nu veţi putea să umpleţi la capacitate maximă spaţiul de la Arenele Romane, veţi putea acoperi doar 70% din capacitate…

Alin Coiotu’ Dincă: Nici măcar. Dacă vorbim de chestia asta, ar trebui să mă iau de mulţi oameni. În momentul ăsta, în interior, ai voie cu 30%, fără să verifici dacă sunt vaccinaţi sau dacă au un test negativ, pur şi simplu 30% din capacitatea locului, cu mască şi cu distanţare. Ei bine, în aer liber, de la 1 iunie, ai voie să bagi maxim 1.000 de oameni, trebuie să-i testezi, să fie ori vaccinaţi, ori să aibă un test negativ făcut în ultimele 24 de ore, să poarte şi mască şi să păstreze şi distanţare. Este o nebunie. Nu înţelegem, însă nu vrem să fim noi cei care atacă normele, pentru că şi aşa sunt destule probleme. Aşteptăm să vedem care vor fi noile norme care vor fi publicate, valabile de la 1 iunie.

AGERPRES: Aţi anunţat deja o parte dintre invitaţi, printre aceştia numărându-se tinerii de la Olympus Mons în deschidere, Paul Ciuci (Compact), tenorul Alin Stoica şi Ronnie Romero – solistul Rainbow. Pregătiţi şi alte surprize?

Alin Coiotu’ Dincă: L-am anunţat deja şi pe Cristian Hrubaru. Cu el am înregistrat, în urmă cu mai mulţi ani, o piesă care a devenit un imn al comunităţii moto, aşa că nu avea cum să lipsească tocmai el de acolo. Într-adevăr, a fost o mare şansă şi este un privilegiu pentru noi să putem împărţi scena şi cu Ronnie Romero, cu actualul solist Rainbow, un vocal aşa cum nu prea mai întâlneşti în perioada asta pe nicăieri. Alin Stoica este iar un vechi prieten al nostru, am mers împreună la Eurovision, la preselecţia Eurovision, şi era o variantă foarte logică. De data asta, am vrut să aducem oameni cu care noi chiar am colaborat, nu să aducem doar prieteni din industria muzicală, aşa cum am făcut la ‘Trooper – 20 de ani’, sau la ‘Stelele rockului românesc’. Am vrut să aducem oameni cu care am făcut ceva. Şi cu Paul Ciuci am înregistrat piesa ‘Trec anii’, alături de Alin Stoica am mers la Eurovision, alături de Cristian Hrubaru am înregistrat ‘Două roţi’, adică sunt oameni care fac parte cumva din povestea Trooper, din familie. Cred că or să mai fie încă vreo două-trei surprize, dar surprizele astea mi-au cerut să nu le anunţ, vor pur şi simplu să vină pe scenă şi să fie surpriza momentului. Mi-aş fi dorit tare mult să pot să le pronunţ şi lor numele, însă chiar au zis că nu vor pe afiş, nu vor în spot, vrem să fie surpriză şi cred că deja am stricat vreo 40% din surpriză spunând asta.

Trag speranţe să reuşim să creăm o atmosferă fix ca în zilele bune, când se cânta cu mii de oameni. Am pregătit un setlist complex, traversăm întreaga discografie, am ales şi piese pe care nu le-am mai cântat cred că de 10-15 ani în concert. Chiar am încercat să facem un setlist interesant, atât pentru oamenii care în ultimii ani ne-au văzut de zeci de ori, cât şi pentru cei care vin acum pentru prima oară să ne vadă.

AGERPRES: Aţi urcat pe scenă alături de uriaşi ai rockului internaţional, printre care Iron Maiden, Scorpions, Judas Priest, Whitesnake, Europe, Manowar, Nazareth. Ce v-aţi dori să urmeze?

Alin Coiotu’ Dincă: Într-adevăr, am avut şansa să cântăm cu unele dintre cele mai mari trupe din istoria muzicii şi subliniem mereu că bucuria este cu atât mai mare, gândindu-ne că 80% dintre trupele astea ne-au ales să cântăm în deschiderea lor în România, ceea ce este greu de spus în cuvinte cât înseamnă lucrul ăsta. În viitor, am vrea să mai bifăm Metallica, este un vis al nostru să reuşim să cântăm şi alături de ei o dată. Şi suntem în nişte discuţii aproape permanente, dar este foarte complicat, adică industria muzicală este o maşinărie foarte complexă. Încercăm de ani de zile să facem un mic turneu împreună cu Maiden, adică ei să ne ia în deschidere în câteva ţări europene. Ăsta este un vis al meu şi vorbim despre asta de fiecare dată când pregătesc câte un turneu, discutăm cu ei direct pentru că relaţia a ajuns să fie una strânsă, în special cu Bruce (Bruce Dickinson – n.r.) şi tot trag speranţe că într-o zi o să se întâmple. Dacă reuşesc să fac şi asta deja … adică nu mai ştiu ce să mai fac în viitor, pentru că ăsta este cel mai important lucru posibil pe lista mea. După aceea, orice aş face ar fi mai jos. Ăsta este un vis şi iarăşi spun, nu imposibil, însă trebuie să ai răbdare şi trebuie să munceşti mult pentru el, trebuie să presezi, să vorbeşti, să fii activ.

AGERPRES: Componenţa Trooper s-a schimbat pe parcursul anilor foarte puţin. Cum aţi reuşit să păstraţi ani de zile o formulă constantă?

Alin Coiotu’ Dincă: Povestea a plecat, cumva, de la mine, de la fratele meu Balauru’, şi de la Oscar. Noi trei am pornit la drumul ăsta în primă fază şi am început ca o gaşcă de prieteni. Nu ne-am găsit pur şi simplu, pentru că ăla ştia să cânte la chitară şi ăla cânta cu vocea, sau mai ştiu eu. Noi eram prieteni şi voiam să facem muzică. Uite că prietenia asta s-a păstrat timp de 25 de ani, nu ne-am certat niciodată pe bani, pe fete, sau mai ştiu eu pe ce se mai ceartă oamenii. Normal că am avut şi noi problemele noastre, însă nimic ce nu a putut fi depăşit sau trecut cu vederea la un moment dat. În perioada în care am pornit noi trei, am găsit un toboşar din Târgovişte, care a cântat cu noi destul de puţin, din ’95 până în ’98, iar apoi în ’99 a venit John (Ionuţ ‘John’ Covalciuc – n.r.) care este cu noi de atunci. Şi noi patru, cumva, suntem nucleul, a rămas neschimbat. În rest, Laurenţiu (Laurenţiu Popa – n.r.) a cântat cu noi tot de atunci, din 1999-2000 până acum doi ani, până în 2019. Vreau să subliniez lucrul ăsta: Laurenţiu nu mai vine să cânte cu noi în toate concertele, nu a mai înregistrat pe albume piesele noi, însă, cumva, este un membru onorific, nici nu ştiu cum să spun, oricând vrea să vină să cânte cu Trooper, locul lui pe scenă este liber, adică fiind prieteni atât de buni, nu a existat niciodată o despărţire, nici pe furie, pe ceartă sau mai ştiu eu. Suntem prieteni în continuare, ştim exact de ce a trebuit să ia decizia asta şi a apărut în concerte atunci când publicul nici măcar nu s-a aşteptat. Poate o să fie pe scenă chiar şi în 12 iunie.

AGERPRES: Cum este rockul în 2021, cum s-a schimbat faţă de începuturile voastre?

Alin Coiotu’ Dincă: S-a schimbat mult, mult de tot. Atunci când am pornit noi la drum, în 1995, exista o boemie, realmente oamenii cântau din plăcere şi cântau muzica pe care ei o iubeau, nu urmăreau trenduri, nu urmăreau să fie la modă, nu căutau… Acum este o perioadă în care se cântă mai brutal. Atunci oamenii cântau să se bucure ei, în primul rând, apoi vedeau dacă se mai bucură şi alţii, asta este reţeta pe care noi o folosim de 25 de ani. În momentul ăsta, din păcate, foarte mulţi au căutat să transforme rock-ul într-o modă şi orice modă este cumva sortită pieirii, pentru că ăsta este mersul: în momentul în care eşti la modă trebuie să-ţi asumi că, la un moment dat, nu o să mai fi la modă, o să apară o altă modă. A fost minunat că artiştii de început au ştiu să nu transforme niciodată rock-ul într-un trend. Nici Led Zeppelin, nici Deep Purple, nici Black Sabbath, Maiden, ei nu au vrut niciodată să fie la modă, ei au cântat ce au dorit să cânte şi uite că muzica lor există după 40-50 de ani, încă este ascultată şi încă reuşesc să umple stadioane.

Mă sperie un pic treaba asta, că trupele de acum încearcă să creeze trenduri, însă, nu ştiu, probabil că ăsta este mersul lucrurilor acum şi dacă nu te adaptezi cumva lumea merge înainte şi fără tine, nimeni nu este bătut în cuie într-o poziţie. Dacă nu vrei să te adaptezi, probabil că o să rămâi undeva în urmă, în lumea ta, şi spun cu mâna pe inimă că noi ne asumăm lucrul ăsta, pentru că pentru noi muzica înseamnă cu totul şi cu totul altceva, nu înseamnă modă, nu înseamnă să cânt ce vor radiourile, nu înseamnă să cânt ce îmi cer organizatorii. Nu am făcut niciodată asta, nici măcar când eram mici şi depindeam de alţii. Cântăm numai ce vrem noi şi au fost cazuri când eram mult mai mici, prin 2003-2004, când organizatorii ne trimiteau pe scenă în anumite evenimente şi ne făceau setlistul, alegeau din piesele noastre, dar ne făceau ei setlist-ul. Şi noi urcam pe scenă şi pe trepte, în timp ce urcam pe scenă schimba setlistul şi le spuneam băieţilor: ‘Bă, cântăm asta, asta şi asta’. Şi când coboram, normal că erau fierţi toţi şi veneau şi ţipau. Şi aşa am rupt foarte multe legături cu marii organizatori muzicali din România, însă nu regret sub nicio formă, Trooper a făcut mereu fix ce a vrut să facă.

AGERPRES: Cea mai nouă melodie lansată de Trooper este ‘Rădăcini de dor’, care durează aproape 20 de minute, o piesă foarte căutată de fanii trupei. Urmează vreun single nou, vreun album nou?

Alin Coiotu’ Dincă: Vreau să spun, înainte să răspund întrebării, că ‘Rădăcini de dor’ a venit într-un moment în care nici nu ne aşteptam, pur şi simplu. Ni s-a întâmplat de-a lungul carierei noastre ca Balauru’ să aibă nişte momente din astea, nişte revelaţii. La fel a fost când am lansat ‘Vlad Ţepeş – Poemele Valahiei’, prima noastră operă rock. Balauru’ a venit, în trei luni de zile, cu 80% din material. Pur şi simplu s-a aflat în punctul ăla în care i-a venit muzica, i-a venit povestea. Şi nici măcar n-am dorit să intervenim, să ne dăm cu părerea, să zicem: Da’ stai, vreau şi eu o piesă, da’ stai că vreau să scriu şi eu, am şi eu o idee. Nu, totul a decurs absolut perfect şi aşa s-a întâmplat şi acum, Balauru’ a scris toată piesa, mi-a trimis o variată demo, pe telefon, şi în noaptea aia m-am apucat să-i fac linia vocală şi să-i scriu versurile. Şi a ieşit călătoria asta, pentru că nici nu pot să o numesc piesă, e o călătorie realmente. Nu ne-am gândit că oamenii o să aibă răbdare să asculte o piesă de 20 de minute, însă, aşa cum spuneam şi mai devreme, nu ne-a interesat neapărat. Am zis că este pentru noi, realmente simt piesa asta. Când am ascultat numai varianta demo trimisă de Balauru’, mi s-a ridicat părul pe mâini şi am zis: ‘Wow, este ceva aici. Trebuie să o facem să iasă bestial!’. Şi uite că s-a întâmplat şi lumea o iubeşte, şi de abia aştept să o cântăm live, cu public pentru prima oară, acum, pe 12 iunie.

Revenind la întrebare, ne-am gândit că fiind perioada asta foarte dubioasă în care nu se prea poate cânta şi, sincer, nu cred că în toamnă vom putea porni un turneu de cluburi, nici măcar în iarnă, pentru că multe cluburi din România sunt destul de mici, şi dacă va fi vreo regulă să cânţi cu 30% din public, este absolut inutil să mergi până la Suceava, Roman, Botoşani, Satu Mare şi să cânţi pentru o sală în care au voie doar 30%. Iese totul pe pierdere şi pentru organizatori, şi pentru noi, nu are niciun sens. Prin urmare, nu vrem să grăbim lansarea unui album, însă ne-am hotărât să lansăm single-uri, din când în când. Am lansat în plină izolare ‘Dragoste falsă’, o piesă chiar înregistrată în izolare şi filmată în izolare, apoi am lansat ‘Rădăcini de dor’. Şi ne propunem ca până 12 iunie să lansăm o nouă piesă, unde îl avem invitat pe Alin Stoica. Am cântat pe scena Eurovision împreună, am cântat la Stelele rockului românesc împreună, dar nu înregistrasem niciodată o piesă. Aşa că Balauru’ a scris o melodie care a simţit că i se potriveşte lui Alin foarte bine, pentru că are şi nişte nuanţe din astea, cumva, mai dramatice, de operă, şi l-am chemat în studio. Am înregistrat piesa, în momentul de faţă se află la mixat şi la masterizat în Statele Unite, clipul a fost filmat. Şi ne dorim ca până în concert să o putem oferi oamenilor. Nu are încă un titlu, l-aş fi dezvăluit acum, dar eu am o idee, Balauru’ are o idee şi încă ne ciondănim pe ideile astea.

Dar, noi lucrăm la piese şi, o altă chestie, fiind perioada asta în care nu se cântă, ne-am dori să punem la un moment dat online, nu să lansăm în format fizic, un material pe care să-l reimprimăm, primele piese pe care le-am scris noi vreodată, în cariera Trooper, adică piese scrise în ’93, ’94, ’95, piese care nu şi-au găsit niciodată locul pe un album. Şi am vrea să le reimprimăm şi să scoatem – nici nu ştiu cum să-l numesc – un EP special pentru fanii care vor să vadă cam ce ne trăznea nouă mintea. Cred că unele piese au fost scris chiar în 1993, sunt mai vechi decât formaţia, efectiv. Planuri avem, acum să ne ajute şi timpul, şi banii, să ne ajute totul.

AGERPRES: Cum s-a descurcat Trooper în perioada pandemiei?

Alin Coiotu’ Dincă: Pentru noi situaţia nu a fost foarte-foarte nasoală. Singurul lucru care ne-a lovit realmente a fost că nu am putut cânta, nu am putut să ne întâlnim cu oamenii. N-am luat niciodată în calcul că s-ar putea întâmpla aşa ceva pentru că, aşa cum au făcut şi alţii, ne uitam la filme care aveau subiectul ăsta, cu virusul care venea şi cucerea pământul, şi ne uitam şi ziceam: ‘Uite, bă, ce film prost! Nu are cum să se întâmple aşa ceva!’. Uite că ne-am lovit de filmul ăsta prost dar, din fericire, noi toţi din trupă facem şi alte lucruri şi în momentul ăla nu am fost neapărat loviţi din punct de vedere financiar, avem un ‘fond al clasei’, un fond al trupei, unde se pun bani în permanenţă. Şi momentul în care ne-a prins izolarea asta, practic, noi am început să ne cumpărăm scule şi să înregistrăm muzică în propriul studio, adică pentru noi a fost bine. Am luat în calcul varianta că, la un moment dat, luăm o pauză mai lungă sau dacă apare ceva, şi aveam fondul ăsta care ne ajunge şi în ziua de astăzi, şi se pare că o să ne mai ajungă. Am avut grijă, am fost foarte atenţi, însă ăsta a fost cazul nostru fericit, dar sunt foarte mulţi muzicieni, foarte mulţi actori, foarte mulţi artişti plastici care efectiv trăiau de la un spectacol la altul, trăiau de la o vânzare de tablou la o altă vânzare de tablou, de la o piesă de teatru la alta, şi acolo situaţia este realmente tragică. Foarte mulţi au fost nevoiţi să se angajeze şofer la nu ştiu ce firmă, alţii au început să distribuie mâncare, alţii au fost nevoiţi să-şi găsească alte joburi.

Situaţia este realmente dramatică pentru anumiţi oameni, ştiu cazuri, cunosc oameni, cunosc actori tineri care nu mai reuşiseră să-şi plătească chiria de 6-7 luni, ne-am apucat cu toţii să adunăm bani şi să îl ajutăm să plătească. Asta o faci o dată, de două ori, dar nu poţi să o faci, deja, aproape de doi ani de zile. Şi este foarte trist să văd că nimeni de la putere nu este interesat de aspectul ăsta. Sunt chiar o mulţime de oameni care, în clipa asta, trăiesc foarte greu, pentru că arta nu a mai putut fi prezentată nicăieri. Şi nu văd o ieşire reală, pentru că, OK, faci la Teatrul Naţional cu 30% din public, am înţeles, obţii nişte bani din bilete, mai iei şi nişte bani de la stat, acolo lucrurile stau altfel, nişte salarii, dar există atâtea teatre mici în ţară, de exemplu, pe care nu le ajută nimeni şi care, efectiv, trăiesc din vânzarea de bilete şi sălile sunt mici. Acolo încap în total 80 de oameni şi, dacă intri cu 30%, înseamnă că poţi să bagi douăzeci şi ceva de oameni. Cum să plăteşti în felul ăsta salarii, chirii, decoruri.

E trist! Sunt atâţia muzicieni liber profesionişti, artişti stradali care cântau pe unde puteau şi trăiau din ce primeau de la oameni, nu-i ajuta nimeni, nici statul, nici părinţii şi acum sunt efectiv muritori de foame. Este nasol să vezi că am ajuns în punctul ăla în care ne prefacem că nu se întâmplă, ăsta este cel mai dureros lucru. Am mers mereu pe ideea că m-aş bucura ca guvernanţii să vină şi să spună: ‘Bă, nu mă interesează de tine!’. Şi în momentul ăla aş fi cumva mai liniştit, pentru că aş înţelege care este viziunea lui, dar în momentul în care cineva te ignoră, este extrem de dureros pentru că nu ştii: ‘Are ceva cu mine. Nu ştie că exist. Am făcut ceva’. Dar dacă vii şi-mi spui: ‘Nu-mi pasă de tine’, în momentul ăla sunt mult mai liniştit. Pot să te urăsc, dar pot să stau liniştit, am înţeles care este relaţia noastră. Dar faptul că eşti ignorat, asta este oribil.

AGERPRES: Concerte noi, apariţii în public pentru fani?

Alin Coiotu’ Dincă: În vara asta o să mai avem câteva concerte. Cine doreşte poate găsi informaţii şi date despre viitoarele noastre apariţii pe pagina de Facebook – https://www.facebook.com/TrooperRocks sau pe site-ul nostru – www.https://www.trooper.ro/.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks