Reprezentantul special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului şi xenofobiei, deputatul Alexandru Muraru, a anunţat, vineri, că a sesizat Ministerul Afacerilor Interne şi Procurorul General al României cu privire la faptul că pe data de 2 iunie, la Biserica ‘Sf. Parascheva’ din municipiul Vaslui ar fi avut loc o slujbă religioasă în care a fost comemorat mareşalul Ion Antonescu.
Alexandru Muraru afirmă, într-un comunicat de presă transmis vineri AGERPRES, că ‘încercarea de reabilitare a unui criminal de război în România anului 2021, într-un lăcaş de cult din Vaslui, este ilegală şi incalificabilă’.
‘Am urmărit cu surprindere şi revoltă reportajul realizat de o televiziune locală în data de 2 iunie 2021 în Biserica ‘Sf. Parascheva’ din municipiul Vaslui, unde a avut loc o slujbă de comemorare a mareşalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război de o amploare fără precedent în istoria României. Ceremonia religioasă a fost urmată de o serie de alocuţiuni, cele mai multe fiind o deşănţată elogiere a unei persoane condamnate pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii, la adresa a sute de mii de civili. Considerăm că întreaga acţiune, desfăşurată într-un cadru public, a încălcat flagrant legislaţia în vigoare, fiind, la prima vedere, o faptă penală. Membri ai clerului, cadre militare în rezervă, istorici au glorificat un criminal de război, făcând apologia unui personaj care a pus la cale, în anii ’40, un întreg plan de exterminare a populaţiei evreieşti’, afirmă Muraru.
Reprezentantul special al Guvernului României adaugă că l-a sesizat, totodată, şi pe prefectul judeţului Vaslui, pentru a lua act ca astfel de manifestări care contravin Legii nr. 157/2018 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului şi OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omeniri, să nu mai aibă loc, pe viitor.
El a menţionat că, în luna mai, România a adoptat Strategia naţională pentru Prevenirea şi Combaterea Antisemitismului, Xenofobiei, Radicalizării şi Discursului Instigator la Ură pentru perioada 2021 – 2024, un plan naţional care îşi propune să diminueze astfel de activităţi publice, precum evenimentul consumat în municipiul Vaslui.
‘Deşi este cunoscut faptul că Biserica Sf. Parascheva din municipiul Vaslui ar fi o ‘ctitorie’ a mareşalului Ion Antonescu, este obligatoriu să abandonăm definitiv paradigma comemorării criminalilor de război sau a legionarilor care au rămas în istorie pentru sângeroasele masacre şi pogromuri şi să procedăm, în schimb, la comemorarea victimelor acestora. Încercarea de reabilitare a unuia dintre cei mai mari criminali din istoria României nu trebuie tratată cu superficialitate sau ignorată. Aceasta este o acţiune incalificabilă şi incompatibilă cu eforturile pe care le-a făcut România în ultimii 20 de ani în materia protejării victimelor Holocaustului, a prevenirii şi combaterii negării Holocaustului sau a încercărilor de reabilitare a criminalilor de război. Această încercare de reabilitare este incompatibilă cu angajamentele pe care le-a luat România în faţa comunităţii internaţionale şi a organizaţiilor sau instituţiilor la care este parte’, a mai spus Alexandru Muraru. AGERPRES / (AS – autor: Loredana Ciobanu, editor: Marius Frăţilă)