Peste 650 de marinari militari participă, în perioada 6-9 iunie, la exerciţiul întrunit ‘DACIA 21 LIVEX’, la secvenţele planificate în raioane maritime, fluviale şi terestre din zona Dobrogei.
Militarii vor participa cu 11 nave maritime şi fluviale, două elicoptere Puma Naval, 20 de ambarcaţiuni rapide de asalt amfibiu, 14 transportoare amfibii blindate de cercetare şi 12 autospeciale de comunicaţii.
Statul Major al Forţelor Navale (SMFN) a informat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că, pe Marea Neagră, fregata ‘Mărăşeşti’, dragorul maritim ‘Locotenent Lupu Dinescu’, nava purtătoare de rachete ‘Pescăruşul’ şi remorcherul maritim de salvare ‘Viteazul’ desfăşoară acţiuni de asigurare a siguranţei navigaţiei în raionul maritim din zona Capu Midia, în timpul executării lansărilor de rachete sol-aer, precum şi exerciţii de asigurare a protecţiei căilor de comunicaţii maritime şi de monitorizare a traficului maritim în zona costieră a României. Totodată, elicopterele Puma Naval execută antrenamente de intervenţie în situaţia unui accident aviatic, prin acţiuni de căutare, localizare, salvare şi recuperare a echipajului unui elicopter avariat.
În raioanele fluviale şi terestre din nordul Dobrogei, structuri ale Flotilei Fluviale ‘Mihail Kogălniceanu’ şi Centrului 110 Comunicaţii şi Informatică participă la activităţi de instrucţie în comun cu militari din celelalte categorii de forţe armate, planificate în cadrul Exerciţiului naţional ‘DACIA 21 LIVEX’, pentru perfecţionarea deprinderilor de planificare, organizare, coordonare şi desfăşurare a unei operaţii întrunite multinaţionale.
‘Forţele Navale Române se adaptează rapid la schimbările mediului de securitate, prin dezvoltarea nivelului de interoperabilitate cu celelalte categorii de forţe din Armata României, pentru consolidarea capacităţii de reacţie rapidă a Alianţei Nord-Atlantice, de descurajare şi de intervenţie militară rapidă în situaţii de criză. Zona de responsabilitate a Forţelor Navale Române cuprinde o suprafaţă totală de aproximativ 50.000 de kilometri, alcătuită din spaţiul terestru, lagunar şi fluvial din Dobrogea, spaţiul maritim teritorial, zona maritimă continentală şi zona maritimă exclusivă a României, iar prin acţiunile desfăşurate, marinarii militari contribuie la îndeplinirea măsurilor NATO de apărare colectivă, pe flancul sud-estic’, a mai informat SMFN.