Nouă persoane au primit mandate de reţinere pentru 24 de ore, iar alte şapte au fost plasate sub control judiciar, în urma celor 40 de percheziţii domiciliare desfăşurate în cursul zilei de marţi într-un dosar de contrabandă cu ţigări, informează Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud.
În urma probatoriului administrat, a fost luată măsura reţinerii faţă de nouă persoane, cu vârste cuprinse între 34 şi 53 de ani, din oraşul Sângeorz-Băi şi comuna Rodna, faţă de trei dintre acestea urmând a fi propusă măsura arestului preventiv, iar faţă de celelalte două – măsura controlului judiciar, la expirarea măsurii reţinerii.
Totodată, a fost dispusă măsura controlului judiciar faţă de şapte persoane, cu vârste cuprinse între 21 şi 52 de ani, din localităţile Şanţ, Rodna, Anieş şi Sângeorz-Băi.
În urma percheziţiilor desfăşurate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bistriţa-Năsăud, împreună cu poliţişti ai Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate, sub coordonarea Biroului Teritorial al DIICOT, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 5.462 de pachete de ţigarete, alte 9.098 de ţigarete, 2.374 de litri de alcool, 11.700 de petarde, 12 cartuşe de calibru 7×75, alte trei cartuşe de calibru 16 mm, precum şi sume de bani – aproximativ 125.000 de lei şi peste 10.000 de euro.
Grupul infracţional organizat din care făceau parte persoanele vizate de anchetă era specializat în săvârşirea infracţiunilor de deţinere în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile supuse marcării, fără a fi supuse marcării, contrabandă, evaziune fiscală, eliberarea pentru consum, deţinere în afara antrepozitului fiscal şi transportul, oferirea spre vânzare sau vânzarea de produse energetice şi abuz în serviciu.
În cauză, s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2020, 16 persoane din judeţul Bistriţa-Năsăud s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat, în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigarete, în formă agravantă.
Din investigaţii a reieşit că liderul grupului, cetăţean ucrainean, ar fi procurat ţigarete de contrabandă, la comanda membrilor grupării, care ar fi fost introduse în mod fraudulos pe teritoriul României, ascunse în paleţi cu peleţi şi material lemnos, importaţi din Ucraina.
Ulterior, ţigaretele ar fi fost comercializate către ceilalţi membri ai grupării, care le-ar fi distribuit altor persoane.
Poliţiştii au mai descoperit că liderul grupării ar fi achiziţionat cherestea, la preţ redus, fără acte justificative şi ar fi deţinut şi comercializat motorină, introdusă ilegal în ţară, din Ucraina, pentru care nu ar fi fost achitate accizele aferente.
Potrivit precizărilor făcute de DIICOT, grupul infracţional a fost sprijinit de către un agent de poliţie care îi asigura protecţie, inclusiv ca antemergător, în cazul unor transporturi de cantităţi mai mari de ţigarete.
Un alt membru al grupului ar fi avut preocupări legate de deţinerea şi comercializarea de droguri, fiind bănuit că ar fi vândut asemenea substanţe în diferite localuri din Bistriţa şi Rodna.
Pe parcursul investigaţiilor din dosar, în urma unei percheziţii efectuate la 21 octombrie 2020, în judeţul Ilfov, au fost descoperite 39.000 de pachete de ţigarete de contrabandă, transportate de societatea liderului grupării, într-un depozit pe care acesta l-ar fi închiriat.
Acţiunea de marţi a fost desfăşurată cu sprijinul poliţiştilor din cadrul BCCO Cluj-Napoca şi al luptătorilor de acţiuni speciale din judeţele Bistriţa-Năsăud, Sibiu, Cluj, Neamţ, Maramureş, Alba, Bihor, Hunedoara, Harghita, Iaşi, Suceava, Botoşani şi Braşov.