AcasăStiri generaleBihor: Expoziţia 'Glass Nouveau - Portaluri oglinzi vitrate', vernisată în Casa Darvas...

Bihor: Expoziţia ‘Glass Nouveau – Portaluri oglinzi vitrate’, vernisată în Casa Darvas – La Roche

Casa Darvas – La Roche găzduieşte, timp de şase luni, expoziţia ‘Glass Nouveau – Portaluri oglinzi vitrate’, realizată de Cristian Florin Anghelescu, al cărei vernisaj a fost organizat joi de Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Bihor, a Primăriei Oradea.

‘Mulţumesc gazdelor care mi-au dat ocazia ca oglinzile mele să ajungă în acest lăcaş Art Nouveau, foarte apropiat de sufletul meu. Mulţumesc şi partenerilor de la Millefiori, pentru că iată am ajuns ca oglinzi de inspiraţie Art Nouveau să fie expuse într-un muzeu dedicat Art Nouveau-ului. Oglinda este modul în care fac şi eu un secession, mă delimitez sau mă dezbrac de modul de exprimare contemporană artistică’, a declarat autorul lucrărilor.

Cele 25 de oglinzi vitrate poartă fiecare câte un nume semnificativ, precum Îngeri, Fum, Anotimpuri, Dansul ielelor, Graţie, Floarea-soarelui, Atitudine, Bârfa, Pas în doi, Efemer, Fata din vis, Păun… şi sunt realizate cu sticlă de Murano.

La evenimentul cuprins în seria de activităţi dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau au participat consulul general al Ungariei de la Cluj Napoca, Mile Lajos, directoarea fundaţiei, Angela Lupşea, criticul de artă clujean Ovidiu Pecican, artistul plastic Cristian Florin Anghelescu şi reprezentanta firmei Millefiori, Liliana Ionel, societatea care a adus în România frumuseţea sticlei de Murano, cu ajutorul căreia artistul Anghelescu a realizat oglinzile vitrate.

‘Acest stil Art Nouveau este în noi. Toţi iubim lucrurile care ne produc plăcere, în viaţa de zi cu zi. Şi acesta este un lucru fundamental în materie de Art Nouveau care prefigurează designul de astăzi. Să pui utilul cu plăcutul împreună. Să dai o înfăţişare agreabilă. Să înzestrezi cu un pic de decorativism, pentru că eu cred că arta dacă nu e şi decorativă, dacă nu îţi face plăcere să o ai ca şi decor, în ambianţa vieţii tale, atunci rămâne exilată în muzee sau în dulapuri sau sub pat. Ce avem aici e formidabil! Ca printr-un miracol, această sală devine o Sală a oglinzilor. Ca la Versailles,’ a spus, în cuvântul său, Ovidiu Pecican.

Oaspetele a mai subliniat că, de fiecare dată când te priveşti într-o asemenea oglindă, această operă de artă lucrează asupra privitorului, aşa cum cărţile citite şi recitite lucrează asupra sensibilităţii noastre. Arta frumosului se adresează sufletului uman, a punctat acesta, motiv pentru a cultiva muzele în toate aspectele vieţii noastre.

‘Este minunat dacă asemenea artişti, ca şi distinsul realizator al acestor splendide opere, domnul Anghelescu, ne reamintesc că sufletul, în fiecare clipă a vieţii noastre, contează’, a afirmat Ovidiu Pecican.

Potrivit directoarei fundaţiei, Angela Lupşea, din toamnă, sub coordonarea criticului Ovidiu Pecican, în Casa Darvas se va organiza o serie de întâlniri, pe categorii de vârstă şi profesionale, pe tema vitraliilor, aspecte reflectate într-un catalog special/volum omagial dedicat stilului Art Nouveau, în special tehnicii vitraliilor.

În cursul după-amiezii, în Casa Darvas – La Roche s-a mai desfăşurat conferinţa ‘Strălucire multicoloră: Art Nouveau în Oradea’, organizată de Consulatul General al Ungariei de la Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Holnap.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks