Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului (APNMM) a început activitatea de eliminare a cenuşerului, specie considerată invazivă în această zonă, şi a finalizat acţiunea de plantare a 207.000 de pui de stejar, ambele activităţi fiind realizate în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene.
Directorul APNMM, Viorel Roşca, a declarat, pentru AGERPRES, că eliminarea cenuşerului a fost realizată în proporţie de circa 25% pe o suprafaţă de 30 de hectare din Culmea Pricopanului şi că acţiunea se va încheia în sezonul acesta de vegetaţie a plantelor.
‘Culmea Pricopanului este o zonă de mare sensibilitate din punct de vedere geologic, dar şi al pajiştii de stepă. Sunt două habitate care în competiţia cu cenuşerul originar din China sau Iran au pierdut teren şi riscăm ca pe ochiuri destul de mari să pierdem capacitatea de menţinere a unor specii autohtone cum sunt păiuşul de stepă, colilia, cimbrişorul, irisul balcanic sau clopoţelul dobrogean’, a afirmat Viorel Roşca, la finalul conferinţei de prezentare a proiectului european.
Roşca a precizat că speciile autohtone vor apărea în urma eliminării exemplarelor de cenuşer şi a adăugat că ploile din ultimele zile au sprijinit prinderea celor 207.000 de pui stejar plantaţi în Munţii Măcinului pe o suprafaţă de 31 de hectare, în cadrul aceluiaşi proiect.
‘Puieţii de gorun au fost ajutaţi de ploile din ultima perioadă şi sunt acum viguroşi şi au o dezvoltare frumoasă’, a menţionat, în timpul conferinţei de prezentare a proiectului european, directorul APNMM.
Romsilva şi APNMM au organizat, joi, conferinţa de lansare a proiectului ‘Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul Parcului Naţional Munţii Măcinului pentru îmbunătăţirea stării de conservare a habitatelor forestiere de cvercinee şi a habitatelor de pajişte stepică şi îmbunătăţirea infrastructurii de management şi informare a vizitatorilor’.
Proiectul are un buget de 14.517.111,87 de lei, din care 12.339.545,14 lei reprezintă valoarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, iar 2.177.566,73 lei este suma alocată de la bugetul naţional.
În cadrul proiectului, pe lângă reconstrucţia ecologică a unor suprafeţe, se vor face un studiu privind capacitatea de suport a parcului naţional, acţiuni de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa habitatelor naturale şi se va reamenaja punctul de informare Cetăţuia.
Cenuşerul este o specie introdusă în România între anii 1970-1984. În Munţii Măcinului a fost plantat pe o suprafaţă totală de aproximativ 16 hectare, în loturi cu dimensiuni de la un hectar până la 5 hectare, iar acum ocupă circa 120 de hectare.