Compania Municipală Consolidări (CMC) contrazice acuzaţiile aduse de către Edmond Niculuşcă, director adjunct al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), şi îi cere primarului general să analizeze personal situaţia societăţii comerciale.
Totodată, CMC transmite că a primit în cursul zilei de marţi o parte din sumele datorate şi că această ‘gură de oxigen’ va permite plata a jumătate din salariul pe luna decembrie 2020 pentru muncitori şi paznicii de pe şantiere.
‘Cererile noastre au avut ecou şi pentru asta îi mulţumim domnului primar general! Astăzi am primit de la Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti o parte din sumele datorate pentru lucrările realizate. Această sumă este doar o gură de oxigen. Suma încasată permite plata a jumătate din salariul pentru luna decembrie 2020 pentru muncitorii şi paznicii şantierelor noastre. Demersurile noastre nu au fost în zadar, însă situaţia companiei are nevoie de multă atenţie în continuare’, scriu reprezentanţii companiei, pe Facebook.
De asemenea, aceştia răspund acuzaţiilor aduse de către Edmond Niculuşcă, după ce acesta a precizat că angajaţii Companiei Municipale Consolidări nu şi-au primit salariile din cauza managementului ‘defectuos’ al societăţii.
‘Considerăm că toate informaţiile transmise de domnul Niculuşcă au ca singur scop dezbinarea şi învrăjbirea celor peste 600 de angajaţi care au rămas în echipa CMC, dar şi dezinformarea opiniei publice. La începutul acestui an, domnul Edmond Niculuşcă a fost acuzat chiar de o colaboratoare apropiată că are intenţii la limita legii, chiar ilegale, făcând uz de funcţia pe care o ocupă. La vremea respectivă, colega acestuia l-a acuzat că avea interese ascunse în ce priveşte acordarea viitoarelor contracte ale instituţiei sau că solicita majorarea ilegală a devizelor de lucrări. Ce este mai grav, din punctul nostru de vedere, este că aceleaşi informaţii denaturate pot fi transmise şi domnului primar general Nicuşor Dan. Din acest motiv, insistăm să-i solicităm domnului primar general să analizeze personal situaţia companiei noastre şi a şantierelor pe care angajaţii noştri au lucrat’, scrie CMC, pe Facebook.
În condiţiile în care Edmond Niculuşcă a reproşat CMC faptul că ‘în multe cazuri’ contractele pentru consolidarea unor imobile ‘şi-au dublat şi chiar triplat’ valoarea în timp, prin acte adiţionale, reprezentanţii companiei răspund că lucrările au avut la bază hotărâri ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
‘Toate modificările de costuri au fost obligatorii şi au venit ca măsuri în urma modificărilor legislative apărute în 2018 şi 2019. Au crescut costul manoperei în construcţii, iar contribuţiile au trecut de la angajator la angajat. De asemenea, au fost multe greşeli în proiectele iniţiale ale acestor şantiere, nu s-au respectat normele de securitate la incendiu sau legislaţia privind monumentele istorice. Toate acest lucruri au adus majorări ale costurilor. Privind declaraţia directorului adjunct AMCCRS, că pe şantiere se lucrează fără diriginţi de şantier, amintim că este obligaţia instituţiei pe care o conduce să asigure acest serviciu, în calitate de beneficiar. Îi reamintim domnului Niculuşcă faptul că a fost decizia dânsului de a rezilia contractul cu firma care asigura acest serviciu pe toate şantierele’, se mai arată în postare.
Pe 16 iunie, muncitorii Companiei Municipală Consolidări au pichetat şantierele şi sediul companiei, din cauza faptului că nu le-au fost plătite salariile, dar şi a incertitudinii legate de continuarea activităţii.