Sute de poliţişti şi jandarmi vor asigura liniştea şi ordinea publică pe litoral în sezonul estival, Planul de măsuri ‘Litoral 2021’ pentru respectiva perioadă fiind prezentat, miercuri, într-o şedinţă a Colegiului Prefectural.
‘Pe perioada verii, litoralul Mării Negre devine principala atracţie turistică a ţării, atrăgând un număr ridicat de turişti, ceea ce presupune desfăşurarea de către structurile MAI, sub coordonarea Instituţiei Prefectului – Judeţul Constanţa, a unor activităţi complexe, în vederea asigurării unui climat optim de siguranţă şi ordine publică’, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Prefectura Constanţa.
Conform sursei citate, în sezonul estival Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa a pregătit un total de 346 de poliţişti din resurse proprii, din diverse structuri, cum ar fi Poliţia Rutieră (12 ofiţeri şi 90 de agenţi), Siguranţă Publică (15 ofiţeri şi 78 de agenţi) sau Proximitate (38 de agenţi). Adiţional, în perioada 1 iulie – 6 septembrie, vor fi detaşaţi, în două serii, câte 200 de poliţişti din ţară.
Pe fondul preconizării afluxului mare de turişti, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Constanţa va asigura, în cadrul patrulelor mixte cu poliţia, un număr de 96 de jandarmi. De asemenea, pe toată perioada sezonului, jandarmii constănţeni vor asigura desfăşurarea în condiţii de siguranţă a evenimentelor culturale, sportive, religioase, dar şi pentru eventuale acţiuni de control alături de instituţii precum DSP, DSVSA, ITM sau ABADL.
La rândul lor, cei din Gruparea de Jandarmi Mobilă ‘Tomis’ Constanţa vor fi implicaţi cu 214 jandarmi şi 22 de autoturisme, cele mai însemnate efective fiind în zona Constanţa – Mamaia (36 de jandarmi pentru menţinerea ordinii publice, 64 de jandarmi pentru intervenţie, 2 comandanţi de detaşament şi 10 mijloace auto).
Pentru punerea în aplicare a planului de măsuri ‘Litoral 2021’, Garda de Coastă va participa, zilnic, cu 72 de poliţişti de frontieră, concentraţi pe misiuni de ordine publică, alături de colegii din alte structuri şi misiuni S.A.R. în Marea Neagră, pe Dunăre şi în Delta Dunării. De asemenea, vor fi luate măsuri de fluidizare a traficului în punctele de trecere a frontierei, după caz, având în vedere valorile mari înregistrate în anii precedenţi. Spre exemplu, în PTF Vama Veche, în perioada mai-septembrie 2019, au tranzitat aproape două milioane de persoane, în peste 450.000 de vehicule.
Au fost înfiinţate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Dobrogea’ Constanţa opt puncte de prim-ajutor, amplasate pe plajele Corbu, Năvodari/Mamaia Nord, Mamaia, Eforie Nord, Costineşti, Saturn-Venus, Vama Veche şi unul în staţiunea Techirghiol.
De asemenea, au fost activate şase puncte de salvare din mediul acvatic, care vor deservi staţiunile Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, zona de litoral cuprinsă între Mangalia şi Costineşti, lacurile Techirghiol şi Siutghiol. Totodată, au fost operaţionalizate 11 puncte temporare de stingere (10 cu program de lucru permanent – Crucea, Adamclisi – sat Urluia, Băneasa, Ovidiu, Valu lui Traian, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costineşti, Vama Veche, iar în Valea Dacilor, doar în weekend, de vineri, ora 8,00, până luni, ora 8,00).
Totodată, Instituţia Prefectului – Judeţul Constanţa a monitorizat încă din luna martie încheierea de către autorităţile locale a contractelor de prestare a serviciilor de salvamar în toate staţiunile de interes. Astfel, conform datelor transmise de către acestea, s-a ajuns la un număr total de 389 de salvamari, cei mai mulţi în zona Constanţa – Mamaia (87 de salvamari), Mangalia şi staţiunile arondate (80 de salvamari) şi Eforie (66 de salvamari).