unicipiul Sighetu Marmaţiei va găzdui, în perioada 7- 8 august, cea de-a IX-a ediţie a Galei Folk Floare de Colţ, care de anul acesta devine festival-concurs naţional, se arată într-un comunicat de presă al primăriei transmis, vineri, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, proiectul în sine îşi propune promovarea muzicii folk şi a tinerelor talente, într-o comunitate în care s-au născut şi s-au format cantautori precum Ducu Bertzi sau Ştefan Hruşcă, numele lor fiind emblematice în peisajul muzicii folk româneşti.
‘Municipiul Sighetu Marmaţiei merită să fie aşezat astfel, pe harta oraşelor importante care organizează festivaluri de folk, alături de Bucureşti, Ploieşti, Brăila, Sibiu, Cluj Napoca sau Bistriţa. Festivalul Floare de Colţ se adresează tuturor iubitorilor acestui gen de muzică ce au calităţi componistice şi interpretative deosebite şi care doresc să se afirme ca solişti interpreţi sau în grupuri organizate de muzică folk. Printre condiţiile care trebuie îndeplinite sunt vârsta minimă de 14 ani şi prezentarea a două cântece, una în compoziţie proprie’, a spus primarul Vasile Modovan, conform comunicatului.
Înscrierile pentru preselecţie se fac prin transmiterea prin e-mail la Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei, în perioada 15 iunie-15 iulie, a fişei de înscriere şi a celor două piese, conform regulamentului de participare.
În urma preselecţiei vor rămâne în concurs maxim 12 concurenţi stabiliţi de juriul festivalului, format din personalităţi ale muzicii de gen, personalităţi culturale şi de radio. Lista candidaţilor admişi va fi afişată public, atât pe site-ul Primăriei Sighetu Marmaţiei, cât şi pe pagina Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei.
De asemenea, o condiţie esenţială pentru înscrierea la concurs este ca fiecare participant, inclusiv însoţitorii acestuia, să facă dovada faptului că se afla într-una din următoarele situaţii: dovada vaccinării complete, rezultatul testului RT-PCR făcut cu 72 de ore înainte sau dovada trecerii prin boala COVID- 19.
‘Gala şi festivitatea de premiere vor avea loc în cea de-a doua seară, pe 8 august, în cadrul cărora vor fi acordate premii în bani pentru locurile I, II şi III, pentru cea mai bună creaţie şi pentru virtuozitate instrumentală, iar premiul de popularitate va fi oferit de Asociaţia interculturală Ducu Bertzi şi va consta într-o valiză, acesta fiind şi premiul obţinut de îndrăgitul interpret sighetean la debutul sau, în anul 1973’, se mai arată în comunicat.