Acasă55Vicepremierul Barna va analiza cu ministrul Sănătăţii posibilitatea redeschiderii turismului balnear

Vicepremierul Barna va analiza cu ministrul Sănătăţii posibilitatea redeschiderii turismului balnear

Vicepremierul Dan Barna a anunţat vineri că va analiza în cursul săptămânii următoare cu ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, posibilitatea redeschiderii turismului balnear din România.

Anunţul vine după ce preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), Nicu Rădulescu, a avertizat că industria riscă să îşi piardă specialiştii cu pregătire medicală, tentaţi să migreze spre ţările în care se face prevenţie şi terapie post-COVID folosind şi resursele naturale.

‘O să am o întâlnire chiar şi săptămâna viitoare şi cu doamna ministru al Sănătăţii şi cu domnul Arafat, tocmai pentru a vedea, comparativ cu modelele din alte ţări, în ce măsură este posibilă în prima fază deschiderea acestor clinici balneare şi a acestor centre de tratament balnear din ţară, pentru că uşor, uşor, restricţiile se reduc şi atunci probabil că şi acest pas ar putea să fie făcut, dar aştept şi opinia specialiştilor în perioada următoare. Şi după ce avem această decizie luată, evident şi pe mai departe, în ce măsură aceste clinici ar putea contribui la tratamentele persoanelor cu simptome post-COVID. O întrebare care revine – şi ieri am fost întrebat la alt eveniment acest lucru – despre gimnastica pulmonară (…). E într-adevăr un subiect care este important pentru cetăţeni’, a declarat Dan Barna, într-o conferinţă de presă la Sibiu, după ce a participat la Adunarea Generală a Alianţei pentru Turism.

Preşedintele OPTBR, Nicu Rădulescu, a avertizat că România riscă să îşi piardă personalul medical din staţiunile balneare închise din martie 2020, de la începutul pandemiei.

‘La nivel european suntem cotaţi în primele trei ţări ca nivel de resurse balneare, suntem foarte apreciaţi din punct de vedere al backgroundului istoric şi al actului medical. (…) Noi avem, pe lângă salariaţii obişnuiţi din hotelărie şi din alimentaţie, şi personal medical. Suntem îngrijoraţi de faptul că, dacă mai stăm mult închişi, personalul medical va pleca în alte ţări’, a arătat Nicu Rădulescu.

Rădulescu susţine că ţări precum Franţa sau Anglia luptă împotriva COVID-19 şi a efectelor sale, inclusiv prin metode folosite în staţiunile balneare.

‘Din luna martie a anului 2020 şi până în prezent, sectoarele de tratament din staţiunile de tratament sunt închise. (…) Rugămintea mea este, domnule vicepremier, să explicaţi noii echipe de la Ministerul Sănătăţii (…) că ştim că toate ţările, până şi bulgarii, folosesc la ora actuală diferite pârghii pentru a lupta împotriva COVID, folosind terapiile naturale, apa minerală, apa sulfuroasă, apa carbogazoasă, sunt de fapt nişte remedii atât pentru cei care au trecut prin COVID, cât şi preventiv pentru cei care doresc să îşi întărească imunitatea. Nu pricepem de ce România, care este în primele cinci ţări care au resurse balneare, să îşi ţină închise sectoarele calde şi de ce ţări precum sunt Franţa, Anglia folosesc şi utilizează vouchere de sănătate, pentru ca cetăţenii să poată într-adevăr să meargă în staţiunile balneare. La noi, din contră, faptul că s-au limitat foarte mult, nu mai vin voucherele de vacanţă, s-a limitat foarte mult accesul pensionarilor, pentru că s-au acordat mult mai puţine bilete, creează aceste probleme prin care noi avem mari dificultăţi economice’, a explicat Nicu Rădulescu în timpul Adunării Generale a Alianţei pentru Turism.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks