Tradiţionala manifestare ‘Ziua celor 1.000 de fete secuience’, care are rolul de a promova portul popular şi obiceiurile secuieşti, se va desfăşura în condiţii pandemice, unele dintre punctele care erau incluse anual în program fiind anulate.
Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că evenimentul nu va mai începe cu întâlnirea ansamblurilor populare în centrul municipiului Miercurea Ciuc, fiind anulată şi tradiţionala deplasare cu căruţele către şaua dintre muntele Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, locul de desfăşurare al manifestării.
Potrivit sursei citate, participanţii se vor întâlni la locul evenimentului, sâmbătă, 3 iulie, la ora 11.00, când va avea loc o slujbă religioasă, un scurt spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Secuiesc Harghita, urmat de fotografia de grup, cu toţi cei îmbrăcaţi în port popular secuiesc.
De la ora 15.00, în curtea parohiei din Ciuboteni vor fi reprezentaţii ale câtorva ansamblurilor folclorice locale.
În fiecare an, pe scena în aer liber din şaua Şumuleului, ansamblurile folclorice din zonă îşi prezentau programele pe tot parcursul zilei, dar în acest an, din cauza condiţiilor pandemice, organizatorii- Primăria Miercurea Ciuc şi Ansamblul Naţional Secuiesc Harghita- au decis să renunţe la acest punct din program.
‘Încurajăm să participe acele comunităţi locale care oricum duc dorul şi dragul portului popular şi al culturii populare şi atunci ei pot să vină. Nu va fi limită de persoane, va fi o slujbă religioasă, pentru că, de la început, din anii 30, era un eveniment strâns legat de întâlnirea cu Maica Domnului, organizat cu participarea mănăstirii franciscane. Acum, efectiv, dansul comun din centrul oraşului şi urcarea împreună în şa nu va fi, pentru simplu motiv ca să nu creăm probleme din punct de vedere al siguranţei pandemice. (…) Programe ale celorlalte ansambluri nu vor fi, cum erau de obicei în şaua Şumuleului, pentru că nu am putea garanta siguranţa din punct de vedere al participanţilor, în condiţiile pandemice în care suntem. Oricine este invitat, poate să participe şi sperăm să fie peste o mie de tinere secuience în şa’, a precizat primarul municipiului Miercurea Ciuc.
‘Ziua celor 1.000 de fete secuience’ este o sărbătoare foarte iubită în zonă, care a căpătat popularitate în fiecare an, cei prezenţi spunând că este o sărbătoare a familiilor, a păstrării şi a promovării valorilor tradiţionale.
Un alt eveniment de promovare a portului popular local, respectiv ‘Ziua Portului Popular Secuiesc’, va avea loc vineri, toţi cei care doresc fiind invitaţi să se îmbrace în costume tradiţionale.