AcasăStiri generaleCA Timişoara amână cauza în care Colterm cere anularea amenzii pentru necumpărarea...

CA Timişoara amână cauza în care Colterm cere anularea amenzii pentru necumpărarea certificatelor de mediu

Curtea de Apel Timişoara (CAT) a amânat cauza în care societatea de termoficare Colterm, subordonată Primăriei Timişoara, a acţionat în contencios administrativ şi fiscal Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), după ce a fost amendată de AFM cu 107.000.000 de lei, pentru că nu a cumpărat până la data de 30 aprilie certificatele verzi, anti-poluare.

‘Amână judecarea cauzei la data de 14.07.2021, pentru comunicare înscrisuri’, arată, joi, site-ul CAT.

Dacă ar fi fost cumpărate în termen, valoarea acestor certificate verzi era de 45.000.000 de lei.

Consilierii locali au votat, în plenul de marţi, contractul de asistenţă cu Banca Mondială, în valoare de 900.000 de lei, în cadrul căruia, specialişti ai organismului financiar mondial vor analiza situaţia sistemului de termoficare al municipiului Timişoara şi vor propune o strategie pe care să o urmeze Colterm.

Contractul pentru ‘Asistenţa pentru încălzirea durabilă şi eficienţă energetică pentru oraşul Timişoara’ va fi semnat de primărie cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, parte a grupului Băncii Mondiale, pentru 13 luni.

Primarul Dominic Fritz, a anunţat, la mijlocul lunii iunie, că administraţia publică locală a început demersuri pentru încheierea unui acord cu Banca Mondială (BM), prin care instituţia financiară va furniza municipiului o strategie de termoficare şi de eficientizare energetică pentru viitor, dar şi un plan pentru restructurarea şi retehnologizarea Colterm.

‘Ne dorim să luăm Banca Mondială ca partener al Municipiului Timişoara şi avem încredere că, sprijiniţi de această instituţie care colaborează cu Guvernul şi cu alte autorităţi locale, ne vom atinge obiectivul. Vom propune Consiliului Local adoptarea acestui acord care asigură un viitor sustenabil pentru sistemul de termoficare al Timişoarei şi nu cârpeli pentru a asigura supravieţuirea companiei, ca scop în sine. Noi schimbăm perspectiva. Nu rostogolim datorii, nu cârpim ţevi, nu întreţinem Colterm fără limită din bugetul local. Noi ne angajăm să construim un nou sistem de termoficare performant’, declara Dominic Fritz, într-o conferinţă de presă.

Această strategie şi parteneriatul cu Banca Mondială va permite companiei să acceseze fonduri rambursabile şi nerambursabile, în condiţii avantajoase, pentru a pune în practică cele stabilite în parteneriat cu BM.

Societatea Colterm mai are şi alte datorii de 320.000.000 de lei, către furnizori şi către stat. AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Karina Olteanu)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks