A lucrat timp de 25 de ani ca poliţist, iar la final de carieră a înfiinţat la Vaslui un club al motocicliştilor care activează în diverse structuri de ordine publică. Pasiunea pentru motoare, dorinţa de libertate şi de adrenalină se împletesc firesc în cazul său cu crezul că poate face bine celor din jur, că poate aduce lumină în sufletele unor persoane greu încercate de viaţă, pentru că principalul scop al clubului pe care l-a înfiinţat este acela de a ajuta.
Aceasta este pe scurt povestea lui Mirel Ciobotariu, preşedintele fondator al Clubului Blue Knights România IV, al patrulea astfel de club din ţara noastră, din cele şapte înfiinţate în total, o structură afiliată Clubului internaţional al poliţiştilor, înfiinţat în anul 1974, în SUA, care numără până acum la nivel mondial aproximativ 20.000 de membri.
‘Cavalerii albaştri’ se implică în acţiuni caritabile, dar şi în multiple activităţi de prevenire, convinşi că într-o societate sănătoasă binele trebuie făcut de toţi cei care au ceva de oferit. Pe lângă faptul că adună laolaltă oameni ce împărtăşesc aceeaşi pasiune, cea pentru motoare, Clubul Blue Knights îşi propune să promoveze motociclismul în condiţii de siguranţă, să dezvolte un spirit fratern între membrii săi, oameni care provin din rândul forţelor de ordine, dar şi să îmbunătăţească imaginea poliţiştilor.
După un sfert de secol în slujba Poliţiei Române, timp în care a lucrat în diverse compartimente ale instituţiei, iar timp de nouă ani s-a aflat în teatre de operaţiuni în Kosovo, Sudanul de Sud, Uganda sau Timorul de Est, unde a strâns amintiri cât pentru o viaţă şi a legat prietenii, Mirel Ciobotariu continuă aventura. A trăit cu pericolul în preajmă şi vrea să împărtăşească acum din experienţele sale. În aceeaşi măsură, caută liniştea dată de întâlnirile cu oameni speciali, cu copii dornici să înveţe, cu semeni care au nevoie de sprijin.
‘Suntem implicaţi în foarte multe proiecte şi în activităţi de caritate. Am sprijinit familii aflate în dificultate, am organizat acţiuni în preajma sărbătorilor de Paşti sau de Crăciun, am fost implicaţi în construirea unei case. Am oferit premii de excelenţă celor mai buni elevi din patru licee din municipiul Vaslui. De asemenea, încercăm prin acţiunile noastre preventive să sensibilizăm toţi participanţii la trafic cu privire la mersul pe două roţi. Într-adevăr, motocicliştii sunt puţin mai teribilişti, vor să-şi arate spiritul de libertate. Când suntem tineri credem că le putem face pe toate, suntem mai rebeli, dar cu trecerea anilor vedem că lumea nu-i chiar aşa şi ne mai temperăm şi motoarele şi ideea de libertate cumva’, ne spune Mirel Ciobotariu.
De când e parte din acest proiect, cel mai mult l-a impresionat povestea unei mame cu patru copii, al cărei soţ a murit şi care a fost dată afară din casă de socrii împreună cu care locuia. Alături de Casa Share, membrii Clubului Blue Knights România IV au pus umărul pentru ca familia rămasă pe drumuri să aibă parte de un cămin. Unii au strâns fonduri şi s-au ocupat de materialele necesare, alţii au supravegheat lucrările, iar femeia şi cei patru copii ai săi şi-au văzut visul împlinit – au primit un acoperiş deasupra capului, o casă de care aveau atâta nevoie.
‘Nu am mai reuşit să trecem pe la ei de când au luat în primire casa. Ne-am propus să mai mergem să vizităm această familie. Ne-am fi dorit să facem mai multe activităţi, în ultimii doi ani, dar nu ne-a lăsat pandemia, însă sperăm să ne revenim, aşa cum încearcă toată lumea să-şi revină după aceşti ani şi să creştem, să facem acţiuni frumoase, să fim implicaţi tot mai mult în activităţi de prevenire, pentru că într-adevăr este nevoie de ele. Ca fiecare club, dorim să ne mărim numărul de membri şi chiar vrem să transmitem că porţile noastre sunt deschise pentru toţi cei care doresc să facă parte din clubul nostru’, afirmă motociclistul.
Cel mai recent eveniment la care a participat a fost o întâlnire cu copiii de la Centrul de Educaţie Incluzivă din Negreşti, o instituţie pentru copii cu cerinţe educaţionale speciale. Alături de foşti colegi din Poliţie, Mirel Ciobotariu, împreună cu alţi doi membri ai clubului moto, le-a povestit copiilor ce trebuie să facă atât ca pietoni, cât şi ca posibili viitori motociclişti. Cei mai îndrăzneţi dintre cei mici s-au urcat pe motoare, îndrumaţi de motocicliştii cu experienţă, cu gândul că atunci când vor creşte ar putea şi ei ‘zbura’ pe două roţi.
La Mirel Ciobotariu pasiunea pentru motoare nu e chiar nouă. Îşi are ‘sămânţa’ în atracţia pe care a simţit-o copil fiind, atunci când tatăl său l-a dus la clubul de karting de la Casa Pionierilor din Vaslui.
‘Cred că la toţi tinerii apare pasiunea asta, la 18 – 19 ani, când e vremea pentru permisul de conducere şi se gândesc apoi să treacă pe două roţi. Acum mulţi ani, a început şi la mine pasiunea asta, încă de când tatăl meu m-a dus la Cercul de karting. Primul motor mi l-am cumpărat însă mult mai târziu, dar am apelat mereu la prietenii mei pe care îi rugam să-mi împrumute motoarele lor. Am avut motocicleta mea cam după 25 de ani, dar asta nu înseamnă că nu am avut destulă experienţă, era mai mult problema timpului’, mărturiseşte fostul poliţist.
Acum, când timpul nu mai este neapărat o problemă, e loc mai mult pentru pasiunea de-o viaţă, pentru ideea de aventură, dar şi pentru echilibru, pentru amintiri şi pentru prieteni. Motociclismul îi atrage pe toţi, tineri şi bătrâni deopotrivă, într-un fel straniu chiar şi pe cei care nu s-ar urca niciodată pe un motor, pentru că îl cred periculos. Lumea e impresionată de fenomen, chiar dacă motocicliştii sunt în general mai zgomotoşi sau poate chiar din cauza asta.
‘Când am organizat acum doi ani conferinţa europeană a membrilor clubului, la Vaslui, veneau oameni de 65 – 70 de ani, care ne-au spus că în tinereţe mergeau şi ei pe motorete, chiar dacă nu aveau motoare aşa puternice, bunici însoţiţi de nepoţi, cărora activitatea noastră le trezea amintiri frumoase din tinereţe. Le povesteau nepoţilor cum se simţeau când erau tineri, îi vedeam cum se înseninează’, a mai spus Mirel Ciobotariu.
Ştie că dorinţa de libertate şi acea mică doză de nebunie specifice fiecărui motociclist adevărat sunt elementele care îi adună împreună pe cei din Clubul Blue Knights România IV şi îşi doreşte ca poliţişti în activitate sau în rezervă din toate judeţele Moldovei să se alăture acestui club, fiindcă e convins că membrii săi mai au multe de dăruit.