AcasăStiri generaleVrancea: Hotărârea CJ privind diminuarea indemnizaţiilor membrilor ATOP a primit aviz negativ...

Vrancea: Hotărârea CJ privind diminuarea indemnizaţiilor membrilor ATOP a primit aviz negativ din partea Prefecturii

Hotărârea Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea privind diminuarea indemnizaţiilor membrilor Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) a primit aviz de nelegalitate din partea Prefecturii Vrancea, a informat, joi, secretarul judeţului Vrancea, Raluca Dan.

‘Potrivit legii, tutela administrativă a actelor adoptate de autorităţile deliberative se exercită de către prefect care, în urma controlului de legalitate, a comunicat în cursul zilei de ieri (miercuri – n.red.) că actul administrativ la care ne referim (Hotărârea nr. 121/31.05.2021) a fost adoptat cu încălcarea prevederilor referitoare la conflictul de interese şi drept urmare este lovit de nulitate absolută, urmând a fi demarate procedurile de constatare a acesteia. Fundamentarea acestui punct de vedere se bazează pe interpretarea sistemică a actelor normative în vigoare din care rezultă că domnii consilieri judeţeni membri ATOP nu puteau participa la luarea unei decizii cu privire la stabilirea cuantumului unor drepturi băneşti pe care ar fi urmat să le încaseze, chiar şi în situaţia în care acestea au scăzut, beneficiul existând’, a spus Raluca Dan.

Ea a precizat că, la momentul punerii în dezbatere în cadrul şedinţei CJ Vrancea, hotărârea privind stabilirea indemnizaţiilor membrilor ATOP a fost avizată pentru legalitate de secretarul judeţului.

În urma deciziei de nelegalitate din partea Prefecturii, urmează ca instanţa de judecată să se pronunţe asupra nulităţii acestui act administrativ. Până la decizia instanţei însă, hotărârea privind micşorarea indemnizaţiilor membrilor ATOP este suspendată de drept, neproducând efecte până la definitivarea litigiului.

În şedinţa CJ din data de 31 mai, consilierii judeţeni au votat diminuarea cu o treime a cuantumului indemnizaţiilor membrilor ATOP, în urma unui proiect de hotărâre iniţiat de consilierii USR PLUS. Aceştia şi-au motivat proiectul ca fiind un răspuns al solicitărilor venite din partea societăţii civile, la nivel naţional existând o iniţiativă legislativă în sensul stabilirii unor indemnizaţii unitare pentru membrii acestei autorităţi sau chiar eliminării indemnizaţiei.

ATOP este o instituţie cu caracter consultativ, compusă din 15 membri, care sunt remuneraţi lunar cu circa 3.200 lei, indemnizaţie care poate creşte dacă aceştia participă la mai mult de o şedinţă pe lună. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks