Acasă93Tulcea: Asociaţia Delta Dunării a inaugurat traseul de cicloturism Jurilovca-Sarichioi

Tulcea: Asociaţia Delta Dunării a inaugurat traseul de cicloturism Jurilovca-Sarichioi

Asociaţia de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării (AMDTDD) a organizat, luni, un concurs de ciclism pe traseul Jurilovca-Sarichioi şi a vopsit mai multe garduri în albastrul specific zonei, într-o acţiune intitulată ‘Asociaţia Delta Dunării colorează satele albastre’.

Potrivit asociaţiei, acţiunea a avut drept obiective promovarea traseului cicloturistic între cele două localităţi tulcene şi reabilitarea coloristică a gardurilor caselor tradiţionale.

‘Începem astăzi un ciclu de evenimente de cicloturism pe traseul Sarichioi-Jurilovca. Nu e neapărat o competiţie, ci un traseu adresat turiştilor, celor care iubesc bicicleta. Produsul completează ceea ce zona are de oferit, pescuit, lacul Razim, capul Doloşman, cetăţile Enisala şi Argamum şi Gura Portiţei’, a declarat pentru AGERPRES preşedintele AMDTDD, Cătălin Ţibuleac.

Evenimentul a presupus şi vopsirea caselor în culoarea albastru, specifică acestei zone, o firmă privată donând 100 de litri de vopsea asociaţiei neguvernamentale.

‘Este o vopsea prietenoasă cu natura, dar este şi o culoare specială pe care nu am mai avut-o până acum. La bază este făcută din apă, dar are aceleaşi proprietăţi ca vopseaua pe bază de diluant’, a menţionat Alexandru Morar.

Casa al cărei gard a fost vopsită luni dimineaţa are 109 ani.

‘Am locuit cu bunicii aici în primii cinci ani, apoi m-am mutat cu părinţii în Tulcea. Casa a fost construită din 1912, iar de-a lungul timpului părinţii au încercat să păstreze specificul ei şi am înlocuit foarte puţine elemente. Casa a este verde, pentru că aşa a fost iniţial şi mi se pare foarte bună şi ideea aceasta’, a afirmat Cristian Feodorof din Sarichioi.

Alături de copiii care au vopsit gardul au fost şi autorităţi, iar printre acestea s-a aflat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Horia Teodorescu.

‘Apreciez iniţiativa AMDTDD şi a primăriilor din Sarichioi şi Jurilovca. Sper ca albastrul lipovenesc să se apropie ca reper de ce înseamnă albastrul de Voroneţ, dar împletit cu tradiţia pe care vrem să o promovăm. Sper să arătăm turiştilor că aici avem specificitate, cultură şi tradiţie’, a afirmat preşedintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.

Satul Sarichioi poate să-i surprindă pe călători datorită caselor îngrijite de pe strada principală, puţine dintre ele păstrând însă culoarea albastru, considerată specifică acestei zone.

‘Cine construieşte acum o casă trebuie să ţină cont de hotărâre de Guvern nr. 1.516. Dar nu pot obliga pe nimeni să-şi vopsească gardul sau casa, aşa că unii oameni au garduri din tablă, alţii din lemn’, a menţionat primarul comunei Sarichioi, Vitali Finoghen.

În cinstea oaspeţilor care le-au oferit vopsea pentru garduri şi case, localnicii au cântat şi dansat şi au apreciat acţiunea desfăşurată de ziua sfinţilor Petru şi Pavel, în calendarul de rit vechi.

‘Este o idee foarte bună. De când ne ştim, bunicii noştri aveau culoarea aceasta, verde închis sau albastru închis. Acum însă, tânăra generaţie preferă culorile deschise. Eu mi-am vopsit gardul zilele trecute. Cu alt tip de vopsea nici nu încercam să o fac pe căldura asta. Dar vopseaua asta nu miroase şi e tare frumoasă’, a afirmat Efrem Stepanida din Sarichioi, care aştepta oaspeţii alături de vecinele ei pe o bancă, în faţa gardului proaspăt vopsit.

Traseul de cicloturism ‘Turul satelor albastre’ include cetatea Enisala, Capul Doloşman şi cetatea Argamum, are o lungime de 24 de kilometri, iar participanţii la concursul de ciclism l-au apreciat, la finalul cursei.

‘Sunt sate liniştite, curate, cu flori în faţa curţii, iar dimineaţă i-am văzut pe oameni curăţând trotuarul din faţa casei. Eu m-aş mai întoarce aici, în vacanţă. Aş repeta experienţa oricând’, au afirmat Paul şi Bogdan Rotaru, doi din participanţii la concursul de ciclism.

De altfel, la Jurilovca, un întreprinzător oferă spre închiriere biciclete.

‘Cu siguranţă, afacerea merge. Fără cerere, nu ar mai funcţiona’, a afirmat primarul comunei Jurilovca, Eugen Ion.

În opinia AMDTDD, bicicleta ar trebui să fie la îndemâna tuturor celor care vizitează Delta Dunării.

‘Cicloturismul ar trebui să fie o componentă a întregului produs deltaic, bazat pe frumuseţile naturale şi gastronomia zonei. Pe lângă faptul că cicliştii s-au întrecut, am completat competiţia cu vinurile dobrogene de top şi produsele gastronomice locale certificate la nivel european şi cu un concurs de folclor local ruso-lipovenesc între ansamblurile din Jurilovca şi Enisala’, a mai spus preşedintele AMDTDD, Cătălin Ţibuleac.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks