Spitalul Mobil de la Leţcani, care în prezent se află în administrarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase ‘Sf. Parascheva’, urmează să fie predat Inspectoratului Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi, au informat, marţi, reprezentanţii instituţiei.
‘În vederea creşterii gradului de rezilienţă a Sistemului Naţional de Urgenţă, spitalul mobil/modular compus din containere de logistică medicală având un număr de 250 paturi, aflat în prezent în administrarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase ‘Sf. Parascheva’ Iaşi şi amplasat în cadrul Platformei Expoziţionale TRANSAGROPOLIS din localitatea Leţcani, judeţul Iaşi, va fi predat de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, în urma rezilierii contractului de comodat cu Spitalul Clinic de Boli Infecţioase ‘Sf. Parascheva’ Iaşi, către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ‘Mihail Sturdza’ al judeţului Iaşi, în vederea asigurării de către acesta cadrul operativ de funcţionare în situaţii de protecţie civilă’, precizează, prin intermediul unui comunicat de presă, Biroul de presă al ISU Iaşi.
Potrivit sursei citate, la nivelul inspectoratului se mai află în dotare o unitate de Terapie Intensivă Mobilă SMURD cu o capacitate de 12 paturi care, în momentul de faţă, se află în exploatarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase ‘Sf. Parascheva’ Iaşi, precum şi un modul de Post Medical Avansat de tip I, o autospecială de intervenţie la calamităţii şi catastrofe naturale având un Post Medical Avansat de tip II şi o tabără mobilă de sinistraţi. Toate acestea fac parte din rezerva naţională de protecţiei civilă şi asigură o reacţie rapidă în caz de pandemii sau accidente colective sau dezastre, putând fii dislocate acolo unde este nevoie.
‘Cu privire la procedura de predare-primire a spitalului mobil de la asociaţia EURONEST, precizăm faptul că acesta este in curs de iniţiere iar după primire, spitalul va fi trecut în regim de conservare pe locaţia existentă, fiind operaţionalizat în orice moment, la nevoie’, se precizează în comunicat.
Pentru ca Spitalul Mobil să poată trece în administrarea ISU Iaşi este nevoie de votul consilierilor judeţeni. Un proiect de hotărâre va fi supus votului consilierilor judeţeni în şedinţa de plen de miercuri.
Format din 100 de containere, Spitalul Mobil de la Leţcani este cel mai mare spital mobil din ţară. El este şi unicul spital ROL 3 din România şi Sud Estul Europei. Este, de asemenea, singurul spital care dispune pentru toate cele 256 de paturi din dotare de sistem de presiune negativă, care reduce practic aproape de zero riscul contractării de infecţii bacteriene sau de altă natură.
Din cele 256 de paturi, 103 sunt pentru terapie şi trei paturi de terapie pentru blocul operator. Acestea sunt dotate cu ventilatoare, injectomate, şi absolut tot ce presupune un pat de terapie intensivă. Acest spital mobil are sală de operaţie, sală de naşteri, sală de sterilizare, farmacie, depozite, policlinică, laboratoare pentru mai multe tipuri de analize, inclusiv PCR, radiologie dotată cu un computer tomograf fix şi un aparat de radiologie mobil care se poate deplasa inclusiv în zonele de terapie intensivă. Spitalul dispune de toate dotările pentru a funcţiona de sine stătător în orice locaţie.
Cele 100 de containere care formează Spitalul Mobil de la Leţcani au fost achiziţionate în urmă cu aproape un an de Consiliul Judeţean Iaşi şi Consiliul Judeţean Neamţ, două dintre judeţele care fac parte din Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, pentru suma de 13 milioane de euro.
La începutul lunii septembrie 2020 spitalul mobil de la Leţcani a fost predat spre folosinţă, pe perioada pandemiei de COVID-19, Spitalului de Boli Infecţioase ‘Sf. Parascheva’. El a devenit operaţional de la mijlocul lunii octombrie şi a funcţionat până în luna ianuarie 2021. Iniţial s-a anunţat că spitalul va fi închis pentru câteva zile, timp în care se vor face lucrări de dezinfectare şi sterilizare, precum şi lucrări de mentenanţă, însă de atunci spitalul nu a mai fost redeschis.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Vasile Cepoi, declara în luna martie că spitalul mobil de la Leţcani nu va putea fi redeschis mai devreme de 30 de zile din cauza faptului că ADI Euronest nu a remediat o parte din cele 31 de disfuncţionalităţi tehnice constatate. Oficialul spunea că problema cea mai dificilă este la instalaţia electrică internă, care este construită conform normativelor din Turcia, motiv pentru care este nevoie ca angajaţi specialişti autorizaţi să verifice dacă termenii de referinţă din Turcia sunt aceeaşi cu cei din România.