Conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) susţine că se caută soluţii pentru repornirea Termocentralei Mintia şi că echipamentele acestui producător de energie electrică, de la care au fost disponibilizaţi toţi angajaţii, nu vor fi tăiate şi valorificate ca fier vechi, potrivit unui comunicat al CEH remis, miercuri, AGERPRES.
Reprezentanţii CEH arată că se doreşte repornirea termocentralei cu ajutorul unui investitor strategic şi respectarea tuturor cerinţelor de mediu, obiectivul urmărit fiind construirea unui grup energetic de minim 800 MW, care ar urma să fie exploatat de personal selectat din rândurile angajaţilor ce au fost concediaţi colectiv începând cu 27 iulie.
‘De precizat că, în ciuda informaţiilor alarmiste şi rău-intenţionate vehiculate în diverse medii, SE Deva (termocentrala de la Mintia, n.r.) nu va fi tăiată şi vândută la fier vechi, ci, din contră, se doreşte repornirea acesteia, cu ajutorul unui investitor strategic, cu respectarea tuturor cerinţelor de mediu. În urma discuţiilor ferme purtate cu Ministrul Energiei, administratorul judiciar al S. CEH-SA, cel care valorifică activele SE Deva, face demersuri pentru valorificarea integrală a acestora şi nu vânzarea lor la fier vechi. Obiectivul urmărit este ca potenţiali investitori să construiască un grup energetic de minim 800 MW, noua investiţie urmând să fie deservită chiar de personal din rândul celor disponibilizaţi în baza programului de concedieri colective’, se precizează în comunicat.
Potrivit documentului, de la Termocentrala Mintia au fost concediaţi 659 de salariaţi, dintre care 595 beneficiază de plăţi compensatorii, în valoare totală de 29,7 milioane lei, conform prevederilor Contractului Colectiv de Muncă. Cele 64 de persoane care nu beneficiază de plăţi compensatorii şi venit în completare au o vechime în muncă mai mică de 3 ani.
‘Disponibilizările s-au efectuat în baza Planului de disponibilizare al S. CEH-SA pentru anul 2021. Din numărul total al celor disponibilizaţi de la Complexul Energetic Hunedoara SA – Sucursala Electrocentrale Deva, 76 de persoane se vor pensiona în următorii 2 ani, conform prevederilor Legii nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice. În acelaşi timp, conform datelor oficiale, estimăm că alte 200 de persoane vor beneficia de prevederile Legii nr. 197/2021 care modifică şi completează art. 30 şi 56 privind reducerea vârstei standard de pensionare din Legea nr. 263/2010’, se arată în comunicat.
În ceea ce priveşte măsurile de protecţie socială, salariaţii concediaţi beneficiază de ajutor de şomaj timp de 12 luni, în funcţie de vechimea în muncă, cu o valoare estimată a plăţilor de 7,35 milioane lei.
De asemenea, persoanele în cauză vor primi venituri de completare pe o perioadă de până la 24 de luni, în funcţie de vechimea în muncă, valoarea sumelor ce vor fi plătite de stat ridicându-se la 35,68 milioane lei.
Pe de altă parte, filialele judeţene Hunedoara ale PSD şi PNL se acuză reciproc pentru situaţia în care a ajuns Termocentrala Mintia.
Social-democraţii susţin că, de aproape doi ani şi jumătate, Consiliul Judeţean Hunedoara, condus de PSD, a făcut demersuri în scris pentru preluarea termocentralei, ceea ce ar fi însemnat salvarea a 700 de locuri de muncă, asigurarea apei calde şi a căldurii pentru apartamentele şi şcolile din Deva, precum şi păstrarea echilibrului sistemului energetic naţional.
‘Am propus soluţii şi am fost deschişi la dialog. Am scris tuturor autorităţilor statului român, de la preşedintele României, premier şi miniştri, până la şefii celor două camere ale Parlamentului. Nu am primit niciun răspuns. (…) Trădând interesele României şi ale judeţului Hunedoara, liderii liberali hunedoreni au acceptat planul sinistru de închidere a termocentralei, în favoarea grupurilor de interese conectate la factorii de decizie din actualul guvern’, se menţionează într-un comunicat al preşedintelui PSD Hunedoara, Laurenţiu Nistor.
În replică, liberalii îi acuză pe social-democraţi de demagogie şi de ‘uciderea’ economică a termocentralei de la Mintia.
‘Ani de zile au girat politic directori numiţi pe criterii clientelare, pentru care au fost suficiente carnetul de partid şi obedienţa ca să ocupe postul din fruntea acestui obiectiv economic considerat strategic în sistemul energetic naţional. Tocmai aceşti directori sunt cei care au produs pagube de multe miliarde de euro prin afaceri păguboase, avantajoase probabil doar pentru ei. Pe munca energeticienilor, alţii şi-au construit averi. Sunt documente oficiale care vorbesc despre aceste lucruri, pe care nici PSD nu le poate nega altfel decât printr-o altă minciună’, se menţionează într-un comunicat al preşedintelui PNL Hunedoara, Vetuţa Stănescu.
La rândul său, prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian, propus de PNL, a arătat miercuri, într-un comunicat, că Guvernul încearcă să găsească un investitor ‘real’ pentru Termocentrala Mintia.
‘Guvernul încearcă să repare ce se mai poate repara după ce PSD a devastat, a distrus şi a prădat mineritul şi energetica hunedoreană şi să găsească un investitor real pentru Mintia. Au fost luate toate măsurile de punere în siguranţă, de mentenanţă şi de conservare pentru instalaţiile termocentralei, astfel încât, obligatoriu, investitorul care va veni să poată reîncepe activitatea, pe gaz natural sau orice altă formă de producere în bandă, dar nu cărbune, pentru a produce energie electrică şi termică’, a arătat prefectul de Hunedoara în documentul citat. AGERPRES / (AS – autor: Sorin Blada, editor: Marius Frăţilă)