AcasăStiri generaleTimiş: UVT pregăteşte ghizi culturali pentru zona Banat

Timiş: UVT pregăteşte ghizi culturali pentru zona Banat

Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) pregăteşte un program de scurtă durată pentru formarea ghizilor culturali pentru promovarea acestui gen de turism în zona Banatului, în perspectiva anului 2023 când Timişoara va exercita titlul de Capitală Culturală Europeană.

‘O hartă a Banatului istoric şi cultural, utilă în turismul nou, practicat în întreaga Europă, va fi tot mai solicitată în anii următori, când Timişoara va fi o destinaţie turistică de top, urmare a programului european al Capitalei Culturale, din 2023. UVT întrevede un potenţial semnificativ pentru dezvoltarea circuitelor turistice prin obiectivele culturale pe care Timişoara şi regiunea Banatului le deţine. Pentru ca să susţinem dezvoltarea acestui tip specific de turism, cu o latură culturală pregnantă, UVT pregăteşte un viitor program de studii de scurta durată, orientat chiar pentru pregătirea ghizilor culturali la nivel contemporan, cu toate atributele necesare pentru susţinerea interesului tot mai crescut al turiştilor interni şi externi faţă de obiectivele din harta culturală a Banatului’, afirmă rectorul UVT, Marilen Pirtea, într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Pe lângă obiectivele din circuitul patrimoniului istoric al Timişoarei, binecunoscut ca fiind cel mai amplu patrimoniu de monumente istorice, arhitecturale şi cu valoare simbolică pentru dimensiunile central-europene ale zonei Banatului, aici se mai află multe alte repere culturale, care formează o reţea de obiective de real interes.

De curând, s-a redeschis Domeniul Regal de la Săvârşin, un obiectiv care cucereşte tot mai mult publicul interesat de istoria politică şi culturală a României moderne.

La Lugoj, oraş în care patrimoniul cultural şi istoric este remarcabil, se află, printre altele, un Muzeu de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică, în care se regăseşte o colecţie de pictură reprezentând şcoala austriacă şi cea contemporană.

La Jimbolia, oraşul celor şase muzee, se află singurul muzeu al presei din România, Muzeul ‘Sever Bocu’.

În Timişoara, Bastionul Maria Theresia este o parte din vechea Cetate a Timişoarei, un spaţiu devenit acum cultural, găzduind Muzeul Naţional al Banatului, unul dintre cele mai interesante puncte de vizitare din Timişoara, cu o galerie expoziţională spectaculoasă.

Enumerarea poate continua cu castele, case memoriale, obiective istorice, dar şi cu evenimente şi festivaluri reper ale zonei. AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

Activează Notificările OK No thanks