Vicepremierul Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat, vineri, în timpul inaugurării Bazinului Olimpic de la Târgu Mureş, că Guvernul s-a angajat să asigure şi să caute resurse financiare pentru toate proiectele de dezvoltare.
Kelemen a arătat că în coordonarea sa se află şi un grup interministerial pentru elaborarea strategiei de sport a României, care ar putea fi adoptată anul viitor şi în baza căreia vor fi demarate numeroase investiţii.
‘Acest Guvern s-a angajat, de la bun început, să asigure şi să caute resurse financiare pentru toate proiectele de dezvoltare, pentru fiecare comunitate, pentru fiecare regiune a ţării, fiindcă îşi face treaba un guvern într-o singură ipostază: dacă serveşte interesele comunităţilor locale, dacă dezvoltă şi îmbunătăţeşte condiţiile de viaţă, dacă deschide perspective noi pentru fiecare om, familie şi comunitate. Noi ne-am angajat în mod serios, şi sper că în mod exemplar, în acest proiect şi în fiecare zi, în fiecare săptămână aducem proiecte noi, deschidem căi noi pentru investiţii. Este o mare onoare că eu coordonez două grupuri interministeriale: grupul interministerial pentru a pregăti strategia de sport a României pentru următorii 10-12 ani şi peste câteva luni vom fi gata pentru prima etapă. La începutul anului viitor, undeva în primăvara anului viitor, strategia se va aproba în şedinţa de guvern’, a declarat Kelemen Hunor.
Vicepremierul a spus că noua strategie pentru sport va implica şi dezvoltarea unei infrastructuri astfel încât să existe posibilitate pentru sportivii de performanţă, pentru copii, să aibă posibilitatea de a practica toate sporturile dorite.
‘În acest sens, să nu vă miraţi, dacă în perioada care urmează veţi vedea iniţiative noi şi noi în acest domeniu’, a spus Kelemen.
El a arătat că al doilea grup interministerial pe care îl coordonează vizează educaţia şi şcolile sigure şi sănătoase.
‘Iarăşi educaţie şi sport, două paliere importante pentru fiecare om, pentru fiecare familie şi pentru fiecare comunitate. Sunt convins că în mod foarte angajat şi foarte serios, acest Guvern peste 3- 4 ani va lăsa şi va arăta ce se poate face dacă ai viziune, dacă munceşti serios şi vom lăsa o amprentă serioasă în ceea ce priveşte dezvoltarea României’, a declarat Kelemen Hunor.
În privinţa locului în care se află noul Bazin Olimpic de la Târgu Mureş, Kelemen Hunor a spus că în aici a aflat, în 1986, despre explozia de la Cernobîl.
‘Când am ajuns aici, mi-am dat seama că au trecut foarte mulţi ani şi mi-am adus aminte de un eveniment important, dar şi tragic. În 1986, eram aici, la Ştrandul 1 Mai, atunci era cald ca şi acum, şi aici am aflat de explozia de la Cernobîl. Stăteam cu manualul de Genetică, mă pregăteam pentru examene, aici am petrecut acele zile, iar astăzi am constatat că nu mai există ştrandul, dar în locul ştrandului există o construcţie importantă, aceste două bazine, acest bazin olimpic şi mi-am dat seama că după foarte, foarte mulţi ani într-adevăr târgumureşenii şi cei din judeţ, nu numai că au meritat şi au aşteptat mult, dar au primit exact ce şi-au dorit’, a mai afirmat Kelemen Hunor.
Ministerul Dezvoltării a predat, vineri, complexul noului bazin olimpic către Clubul Sportiv Municipal Târgu Mureş, care urmează să înceapă demersuri pentru angajări şi pentru autorizaţiile necesare funcţionării.
Complexul cuprinde două bazine, unul de competiţie şi unul de încălzire, bazinul principal are cea mai mare lăţime din ţară şi beneficiază de o tehnologie specială.
Bazinul olimpic are o valoare de 24,5 milioane de lei, a fost finanţat prin Compania Naţională de Investiţii, are 800 de locuri în tribune şi va putea găzdui competiţii de înot şi polo la nivel internaţional.
Proiectul iniţial a fost lansat în anul 2008, licitaţia a fost câştigată în anul 2010, însă investiţia nu a fost realizată din lipsă de fonduri. Finanţarea pentru acest obiectiv a fost aprobată în 2018, iar un an mai târziu au demarat lucrările. AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)