Poliţiştii de imigrări au emis, în ultima săptămână, peste 1.400 de documente privind şederea sau rezidenţa pe teritoriul României, în diverse scopuri, au dat amenzi de peste 200.000 de lei, iar pentru 44 de persoane au fost întocmite hotărâri de respingere a cererilor de acordare a unei forme de protecţie internaţională.
Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) precizează, într-un comunicat de presă transmis vineri AGERPRES, că au fost primite 1.200 de cereri de avize de angajare şi aproximativ 1.100 de solicitări de viză, s-au înregistrat 142 de cereri de acordare a unei forme de protecţie internaţională.
Totodată, au fost primite peste 1.000 de solicitări de viză depuse la misiunile diplomatice din străinătate, dintre care 813 au fost avizate favorabil, precizează IGI.
Au mai fost înregistrate aproximativ 1.000 de cereri de prelungire a dreptului de şedere pentru diferite perioade de timp. Cetăţenilor străini le-au fost emise peste 1.200 de permise de şedere temporară şi pe termen lung, iar europenilor 224 de certificate şi cărţi de înregistrarea rezidenţei.
Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt angajare în muncă şi conexe dreptului la unitatea familiei, potrivit IGI.
De asemenea, au fost aplicate 23 de amenzi în valoare de 259.100 lei cetăţenilor străini şi angajatorilor pentru nerespectarea prevederilor legale.
Conform sursei citate, în urma acţiunilor întreprinse la nivel naţional, poliţiştii de imigrări, susţinuţi de structuri cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei publice, au depistat 59 de cetăţeni străini în şedere ilegală. De asemenea, pentru 28 au fost emise decizii de returnare în vederea îndepărtării de pe teritoriul României, 19 persoane au fost îndepărtate sub escortă, iar pentru 26 a fost dispusă măsura de luare în custodie publică, până la returnarea lor de pe teritoriul ţării noastre.
În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 142 de cereri de azil, solicitanţii aflându-se în diverse stadii de procedură. Conform IGI, 24 de solicitanţi au primit protecţia statului român, iar pentru 44 de cetăţeni străini au fost emise hotărâri de respingere a cererilor de acordare a unei forme de protecţie internaţională.
Acţiunile poliţiştilor de imigrări de prevenire şi combatere a şederii ilegale şi muncii nedeclarate vor continua.