AcasăStiri generaleSenat: Plenul a fost convocat miercuri în sesiune extraordinară pentru OUG referitoare...

Senat: Plenul a fost convocat miercuri în sesiune extraordinară pentru OUG referitoare la împrumuturile din Trezorerie

Biroul permanent al Senatului a convocat, miercuri, la ora 14,00, plenul în sesiune extraordinară pentru o informare privind adoptarea de către Guvern, pe 28 iulie, în vacanţa parlamentară, a ordonanţei de urgenţă care reglementează posibilitatea accesării de către unităţile administrativ-teritoriale de împrumuturi de la Trezoreria statului.

La finalul şedinţei Executivului de săptămâna trecută, premierul Florin Cîţu preciza că este vorba de 630 de milioane de lei.

‘Ordonanţa reglementează posibilitatea accesării de împrumuturi la dobânzi de 1% până la 1,5%, în funcţie de perioada de rambursare, contractată de până la 3 ani şi, respectiv, de până la 5 ani. Este o ordonanţă aşteptată de multe dintre UAT-urile din România’, explica premierul.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat după şedinţa Biroului permanent de miercuri că măsurile luate prin această ordonanţă sunt bine-venite pentru economie, pentru că ‘asigură sursele necesare pentru autorităţile locale pentru proiectele de investiţii, în special la cele pe fonduri europene, atât pentru cofinanţare, cât şi pentru cheltuielile neeligibile din proiectele de investiţii pe fonduri europene nerambursabile’.

Anca Dragu a menţionat că, la fel ca în urmă cu o săptămână, când plenul a fost informat despre alte două ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern în vacanţa parlamentară, se aşteaptă ca, miercuri, prezenţa fizică să fie redusă în sală pentru că senatorii au la dispoziţie posibilitatea de a vota atât pe tabletă, cât şi telefonic.

‘Legiuitorul a gândit astfel: în momentul în care Guvernul emite ordonanţe de urgenţă, se dă posibilitatea Parlamentului să ia cunoştinţă despre această ordonanţă de urgenţă. Deci, ar trebui să vedem mai degrabă ca un interes al Parlamentului să organizeze aceste sesiuni extraordinare, să participe, să citească documentele. Ăsta este rolul nostru ca parlamentari, să ştim ce decizii ia Guvernul’, a adăugat Dragu.

Potrivit articolului 115 din Constituţie, o ordonanţă de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă sesizată, Senatul în acest caz, şi după publicarea ei în Monitorul Oficial. Camerele Parlamentului, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks