Directorul muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei, Cristian Măcelaru, dirijor de talie mondială, se va alătura galeriei de ambasadori ai Universităţii de Vest din Timişoara (UVT), primind titlul de Doctor Honoris Causa, la o dată care va fi anunţată de UVT.
În această perioadă, în care cultura este principalul brand al Timişoarei, UVT este alături de românii şi timişorenii ce reuşesc performanţe admirabile pe scena culturală internaţională şi care nu doar confirmă valoarea artiştilor români pe plan internaţional, ci se şi întorc constant în ţara natală, pentru a participa la evenimente culturale de cea mai înaltă calitate.
Rectorul UVT, Marilen Pirtea, argumentează, într-un comunicat remis, luni, AGERPRES, că România are nevoie de modele care să inspire tinerii şi să ne motiveze pe noi toţi, pentru că ‘o ţară nu poate creşte decât atunci când are o serie de repere care să-i ghideze parcursul’.
Pentru că ‘La UVT, Cultura este Capitala!’, universitatea îi doreşte alături de ea şi de comunitate pe cei mai prolifici şi însemnaţi artişti de talie mondială, originari din municipiu, unul dintre aceştia fiind şi Cristian Măcelaru, considerat a fi ‘al doilea Celibidache’.
‘Trebuie să le arătam acestor artişti cu cotă internaţională recunoştinţa noastră şi să îi punem în valoare, pentru că astfel Timişoara va străluci în anul 2023, când oraşul va trebui să ofere o agendă culturală remarcabilă pentru români şi europeni, deopotrivă. Cristian Măcelaru este unul dintre cei mai importanţi violonişti şi dirijori, iar realizările sale admirabile trebuie recunoscute şi apreciate, motiv pentru care UVT îi înmânează acest însemnat titlu, de Doctor Honoris Causa’, spune Marilen Pirtea.
El îndeamnă şi autorităţile locale şi judeţene să completeze seria de iniţiative culturale prin care UVT îi onorează pe marii artişti internaţionali timişoreni, onorând, la rândul lor, şi alte personalităţi ale scenelor internaţionale originare din Timişoara, viitori ambasadori şi promotori ai oraşului, pentru pregătirea calendarului cultural TM2023.
Născut la Timişoara în urmă cu 40 de ani, Cristian Măcelaru se simte şi în prezent foarte ataşat de spiritul şi valorile oraşului, deşi a emigrat în Statele Unite la vârsta de 17 ani. Cariera sa muzicală de excepţie împleteşte virtuozitatea violonistică şi vocaţia dirijorală. A fost cel mai tânăr prim-violonist al Orchestrei Simfonice din Miami, câştigând premiul Grammy pentru albumul Wynton Marsalis: Violin Concerto. Acesta este dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Koln, WDR Sinfonieorchester, care i-a prelungit recent contractul până în 2025. Cristian Măcelaru a colaborat cu orchestrele simfonice din New York, San Francisco, Chicago, Cleveland, Houston, Baltimore, Los Angeles, Toronto, Seattle, Detroit, precum şi cu Bayerischen Rundfunk
Symphonie-Orchester, Royal Concertgebouw Orchestra, Gewandhaus Orchester Leipzig, Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, City of Birmingham Symphony Orchestra, Rotterdam Philharmonic Orchestra, Halle Orchestra, Vienna Radio Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra şi multe altele.
Titlul de Doctor Honoris Causa este modalitatea prin care Universitatea de Vest din Timişoara recunoaşte public meritele şi contribuţiile ştiinţifice, artistice ori sportive, dar şi cele publice în plan internaţional, care duc la creşterea prestigiului României în lume.