Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş a aprobat, luni, declararea stării de alertă pe fondul imposibilităţii depozitării deşeurilor menajere sau industriale în vechiul amplasament de la periferia municipiului Baia Mare, a anunţat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Ionel Bogdan.
‘Am hotărât, împreună cu prefectul judeţului Maramureş, să cerem astăzi, în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, declararea stării de alertă la nivelul judeţului Maramureş pentru gestionarea deşeurilor. În acest fel vom implementa un plan de măsuri bine stabilit, astfel încât, în cel mai scurt timp să avem o gestiune eficientă a deşeurilor în judeţul Maramureş, până la finalizarea SMID’, a declarat Ionel Bogdan.
El a subliniat că pe durata stării de urgenţă va fi pun în mişcare un plan de măsuri adecvate şi se va încerca identificarea unui teren pe care ar urma să fie amplasat provizoriu un spaţiu de depozitare.
‘Planul de măsuri pe care îl voi propune, după ce ministrul Afacerilor Interne va aproba starea de alertă în judeţul Maramureş, va începe cu exproprierea unui teren de pe raza judeţului. Deşeurile rezultate şi produse în judeţul Maramureş trebuie gestionate în judeţul Maramureş, aşa se întâmplă în toate ţările civilizate şi aşa este normal. Drept urmare, vom proiecta şi executa, în termen de două luni de zile, un depozit temporar de deşeuri, vom face achiziţie de dotări, astfel încât cantitatea depusă pe depozitul temporar să fie de maximum 50% din totalul cantităţii de deşeuri rezultate’ a spus Ionel Bogdan.
Preşedintele CJ a adăugat că în cel mai scurt timp va fi înfiinţat un serviciu public de management al deşeurilor.
‘Următorul pas implică înfiinţarea serviciului public de management al deşeurilor al judeţului Maramureş, care va avea ca obiective principale: verificarea operatorilor economici din domeniu, astfel încât să îşi respecte toate angajamentele contractuale pe care le au, reducerea cantităţilor de deşeuri depozitate prin colectare selectivă şi printr-o verificare mai atentă a UAT-urilor, care au obligaţia de a implementa colectarea selectivă’, a precizat Ionel Bogdan.
Şeful CJ Maramureş a reamintit că, investiţia în noul depozit de deşeuri menajere amplasat la marginea comunei Fărcaşa va continua.
‘În paralel cu găsirea soluţiilor pe tema depozitării deşeurilor, Consiliul Judeţean Maramureş lucrează intens la finalizarea proiectului SMID de la Fărcaşa, un proiect vital pentru Maramureş şi pentru bunăstarea cetăţenilor, care a fost amânat de mai bine de 10 ani. Ultima tranşă a lucrărilor a fost scoasă la licitaţie, iar în cel mai scurt timp va putea fi anunţat şi câştigătorul. (…) Proiectul de la Fărcaşa va fi finalizat în termenele prevăzute de Comisia Europeană, deoarece nu ne permitem să pierdem banii europeni prevăzuţi pentru acest proiect. Banii europeni trebuie cheltuiţi în interesul cetăţenilor şi aşa vom face şi în Maramureş. Vă asigur că toate deciziile pe care le iau pentru a rezolva problema depozitării deşeurilor sunt în interesul maramureşenilor şi că voi face totul pentru a proteja sănătatea cetăţenilor şi a mediului în care trăim’, a mai spus Ionel Bogdan.