Plenul Senatului, convocat marţi în sesiune extraordinară, a fost informat cu privire la adoptarea de către Guvern a trei ordonanţe de urgenţă referitoare la transferul drepturilor de pensie ale funcţionarilor Uniunii Europene, la echivalarea funcţiei de inspector social şi la angajarea prin concurs a personalului necesar implementării proiectelor finanţate din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat.
Ordinea de zi şi programul de lucru pentru sesiunea extraordinară au fost aprobate prin vot exprimat telefonic şi pe tabletă de către senatori. S-au înregistrat 72 de voturi ‘pentru’ şi 44 ‘împotrivă’.
Potrivit secretarului de şedinţă, AUR a transmis ‘să nu-i deranjăm, să nu-i sunăm’.
Senatorul PSD Gabriela Creţu a criticat Guvernul, în plen, pentru ordonanţa de urgenţă privind pensiile funcţionarilor publici europeni, menţionând că acest act normativ ajunge a treia oară în Parlament, după ce a fost respins ‘cu o largă majoritate’ de două ori.
‘Mi-a sărit în ochi unul dintre actele normative. (…) E vorba de ordonanţa de urgenţă care priveşte pensiile funcţionarilor publici europeni. Aici ne aflăm într-o sesiune extraordinară care este cauzată de urgenţa cu care, se presupune, Guvernul ar trebui să legifereze în locul Parlamentului. Acea OUG ne dovedeşte un lucru foarte ciudat – Guvernul este extrem de hotărât. De două ori acea lege a fost respinsă de acest Parlament, succesiv. Este şi foarte onest Guvernul. A dat o OUG vineri, 13 august, pentru a rezolva o problemă care ardea. Ardea pentru cine, întrucât interesul public nu cred că este servit prin ceea ce intenţionează această OUG’, a susţinut Creţu.
În opinia senatorului PSD, pentru a evita astfel de situaţii pe viitor se impune modificarea atât a regulamentului celor două Camere ale Parlamentului, cât şi a relaţiilor între instituţii.
‘Cred că trebuie iarăşi să facem un anumit tip de modificare a regulamentului Senatului, Camerei Deputaţilor, dar şi a relaţiilor între instituţiile puterii în stat, astfel încât să nu se poată, mai ales într-o perioadă scurtă de timp, ca acelaşi act normativ respins cu largă majoritate să revină în dezbatere fără ca realitatea să se fi schimbat. Nu s-a schimbat nimic’, a explicat Gabriela Creţu.
Senatul este prima cameră sesizată pentru proiectele de lege privind aprobarea OUG 85/2021 care modifică Ordonanţa 52/1999 privind angajarea personalului necesar implementării proiectelor finanţate din împrumuturi externe contractate sau garantate de stat, aprobarea OUG 86/2021 privind transferul drepturilor de pensie ale funcţionarilor şi agenţilor Uniunii Europene şi OUG 87/2021 prin care se reglementează echivalarea funcţiei publice specifice de inspector social cu funcţia publică generală de inspector, fiind stabilite şi gradele profesionale pe care este structurată.
După informarea plenului, comisiile de specialitate urmează să finalizeze, în termenele stabilite de Biroul permanent, avizele şi raportul aferente acestor acte normative.
Potrivit articolului 115 din Constituţie, o ordonanţă de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera legislativă competentă sesizată, Senatul în acest caz, şi după publicarea ei în Monitorul Oficial. Camerele Parlamentului, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere.