AcasăStiri generaleMureş: Un maraton-ştafetă la care participă 42 de alergători deschide a VIII-a...

Mureş: Un maraton-ştafetă la care participă 42 de alergători deschide a VIII-a ediţie a Festivalului Vâltoarea Mureşeană

Un maraton tip ştafetă care se va desfăşura în municipiul Târgu Mureş, pe distanţa tradiţională de 42 de kilometri, la care vor participa 42 de alergători care vor preda ştafeta după fiecare kilometru parcurs, va deschide, joi, a VIII-a ediţie a Festivalului Vâltoarea Mureşeană (Vásárhelyi Forgatag).

‘Joi, un maraton de 42 de kilometri pe străzile din Trgu Mureş va deschide festivalul. Totul va începe pe străzile Târgu Mureşului, în ziua 0, vom organiza un maraton în cadrul căruia vom avea 42 de alergători voluntari, care vor alerga în ştafetă, în fiecare cartier. Fiecare va purta tricoul Vâltorii Mureşene şi va ţine în mână o morişcă de vânt care va fi predată fiecărui alergător care continua alergarea’, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, coordonatorul de programe al Festivalului Vâltoarea Mureşeană, Imola Molnár.

Ea a precizat că la această ediţie a Vâltorii Mureşene vor fi organizate 170 de programe pe parcursul a patru zile şi că, pe lângă locaţiile de bază, Cetatea Medievală şi Piaţa Teatrului, numeroase manifestări vor avea loc la Palatul Culturii, Biblioteca Teleki, Ansamblul Artistic Mureşul, Teatrul Naţional Târgu Mureş, Casa Bernady etc.

Directorul economic al festivalului, István Jakab, a arătat că, iniţial, a 8-a ediţie a Vâltorii Mureşene s-a dorit să se deruleze pe parcursul a trei zile, ca urmare a restricţiilor sanitare, însă datorită multitudinii de programe, s-a decis ca manifestarea să se desfăşoare timp de patru zile.

‘Faţă de programul iniţial au fost atât de multe solicitări şi propuneri de evenimente, încât am introdus în program încă o zi. Suntem bucuroşi că la Târgu Mureş se găsesc atâţia oameni care vor să facă ceva pentru comunitate şi asta se fructifică şi în organizarea festivalului. Se lucrează şi la momentul actual la locaţiile evenimentului, mai mult de 80 de voluntari lucrează pentru amenajarea şi pregătirea locaţiilor (…) Bugetul total al evenimentului este de 132.000 euro’, a declarat István Jakab.

Organizatorul principal al Vâltorii Mureşene, Katalin Szente, a precizat că, în acest an, a fost necesar ca şi această manifestare să se adapteze situaţiei de pandemie şi astfel s-a introdus un sistem de înscriere prealabilă.

‘Este important pentru noi să fim în siguranţă iar cei care participă să fie imunizaţi într-un fel sau altul. Vom cere o formă de document care atestă că persoana care participă are vaccin, test PCR, test antigen sau o adeverinţă care atestă ca a trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Datorită platformei noastre de înregistrare, avem mai mult de 1000 de persoane care s-au înregistrat mai ales la programele pentru copii şi familii, care sunt foarte multe şi anul acesta. Am primit un suport imens din partea instituţiilor statului’, a precizat Katalin Szente.

Reprezentantul Casei Tradiţiilor din Transilvania, Janos Fazakas, a precizat că în programul festivalului sunt incluse numeroase evenimente care promovează cultura şi tradiţia populară, precum spectacole de teatru-dans, concerte de muzică populară şi de romanţe, basme şi jocuri populare, cursuri de învăţare a doinelor populare pentru copii, dar şi o cârciumă a poveştilor, în care adulţii se vor delecta cu poveşti.

Casei Tradiţiilor din Transilvania mai promite ateliere de artizanat pentru copii, care vor fi învăţaţi să realizeze şiraguri din mărgele, li se va preda tehnica de împletire a lânii, cea de modelare a lutului, tehnica firului, împletitul cu paie, sculptură în lemn sau să deprindă tehnica realizării funiilor.

În cadrul festivalului, Ansamblul Artistic Mureşul va organiza şi a VIII-a ediţie a concursului de bărbunc (verbunk), un dans popular foarte solicitant, care, în trecut, era practicat de tinerii care se înrolau în armată.

La Festivalul Vâltoarea Mureşeană vor mai avea loc numeroase concerte, lansări de carte, expoziţii, şi va fi organizat un tur ghidat al oraşului şi o plimbare tematică în oraş, ‘Naşterea centrului secesionist în Târgu Mureş’.

Pe lista de concerte se regăsesc ‘Lazy Jam’, un concert jazz cu una dintre trupele de la Rocksuli din Budapesta şi ‘Transylvanian Symphonic Tales’, un concert Koszika şi Filarmonica de Stat din Târgu Mureş. Pe scenă vor mai urca Nightlosers, Teddy Queen, Luiza Zan şi Jazzpar Trió şi Kowalsky meg a Vega.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks