Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, însărcinat cu coordonarea aprovizionării Uniunii Europene cu vaccinuri împotriva COVID-19, a respins miercuri criticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) faţă de administrarea celei de-a treia doze în ţările bogate în timp ce state sărace încă aşteaptă primele doze, relatează AFP.
Cele 300 până la 500 de milioane de doze de vaccin necesare pentru administrarea de rapeluri ale vaccinurilor în UE reprezintă numai o lună de producţie europeană, a explicat comisarul european.
”Aceasta înseamnă o lună de producţie. Despre asta vorbim”, a insistat el în faţa presei la Bruxelles. ”Înţeleg mesajul (OMS), dar cifrele nu îl susţin, în condiţiile în care vom produce în Europa şi în SUA între 500 şi 600 de milioane de doze pe lună”, argumentează comisarul european.
OMS a criticat luna trecută graba ţărilor bogate de a administra a treia doză de vaccin împotriva COVID-19, afirmând că datele ştiinţifice nu susţin în acest stadiu administrarea unei doze de consolidare.
Directorul OMS, Tedros Ghebreyesus, consideră că dozele disponibile ar trebui mai degrabă să fie livrate statelor sărace rămase în urmă în campaniile de vaccinare. Referitor la acest aspect, Thierry Breton a menţionat că UE va direcţiona sute de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 ţărilor care au nevoie, mai ales celor din Africa.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) nu a recomandat încă doza de consolidare, dar comisarul Breton a mărturisit că se aşteaptă la generalizarea acestei practici după ce mai multe state membre ale UE, printre care Germania, Franţa, Austria sau Polonia, au anunţat deja că încep să administreze a treia doză.
Principala agenţie sanitară federală din SUA, Centrul pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC), a anunţat săptămâna trecută că eficacitatea vaccinurilor Pfizer şi Moderna administrate conform schemei actuale cu două doze a scăzut de la 91% la 66% de când varianta Delta a devenit dominantă în Statele Unite, această concluzie rezultând în urma unui studiu realizat pe mii de angajaţi din centre de îngrijire şi spitale din şase state ale SUA.
CDC menţionează că scăderea eficacităţii celor două vaccinuri poate fi nu doar efectul variantei Delta mai contagioase a coronavirusului, ci şi al scăderii în timp a nivelului protecţiei, acesta din urmă fiind şi motivul lansării campaniei de vaccinare cu a treia doză în SUA.