AcasăStiri generaleBihor: Nunţiul apostolic Miguel Maury Buendía va participa la resfinţirea bisericii greco-catolice...

Bihor: Nunţiul apostolic Miguel Maury Buendía va participa la resfinţirea bisericii greco-catolice din Băile ‘1 Mai’

Biserica greco-catolică din Băile ‘1 Mai’, singura biserică din ţară dedicată vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România, va fi resfinţită sâmbătă, după ample lucrări de restaurare, de către episcopul Virgil Bercea şi arhiepiscopul Miguel Maury Buendía, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, împreună cu un sobor de episcopi, preoţi şi diaconi din Eparhia de Oradea şi Cluj-Gherla.

Potrivit unui comunicat al Parohiei Greco-Catolice Haieu – Băile 1 Mai, la eveniment va participa şi ambasadorul României în Italia, George Bologan, fiu al locului şi ctitor al acestei biserici, alături de alte personalităţi locale, naţionale şi internaţionale.

Evenimentul va fi transmis de Maria TV şi TelePace Italia – televiziunea catolică italiană care a susţinut ridicarea acestui lăcaş de cult, în urmă cu 20 de ani.

Biserica greco-catolică din Haieu a fost consacrată în 2001 şi este singura biserică din ţară dedicată vizitei Papei Ioan Paul al II-lea în România (7-9 mai 1999).

‘În anul 2019, la două decenii de la călătoria apostolică a primului succesor al lui Petru în ţara noastră, lăcaşul sfânt a intrat într-un amplu proces de restaurare, menit să-i conserve frumuseţea şi valoarea cultural-spirituală. La finalizarea acestor lucrări, Parohia doreşte să împărtăşească cu întreaga comunitate a comunei Sânmartin, a oraşului Oradea, a binefăcătorilor şi prietenilor acestui loc un moment de Har şi recunoştinţă’, a anunţat preotul Ştefan Madarasi, administrator parohial, citat în comunicat.

Evenimentul, organizat de Parohia greco-catolică ‘Naşterea Maicii Domnului’ Haieu – Băile ‘1 Mai’, se va desfăşura după următorul program: vineri, 3 septembrie, de la ora 17,00, celebrarea Vecerniei; sâmbătă, 4 septembrie, ora 9,00, slujba Utreniei; ora 10,00, ceremonia resfinţirii bisericii, urmată de Sfânta Liturghie arhierească; ora 12,15, program artistic susţinut de Ansamblul ‘Stelele Bihorului’.

‘Este o mare onoare pentru comuna noastră. Pe de o parte, prezenţa Nunţiului Apostolic în România, Excelenţa Sa arhiepiscop Miguel Maury Buendia, în mijlocul nostru, pe de altă parte, investiţiile frumoase care au fost făcute la sfânta biserică ne onorează, ne fac încrezători că lucrurile sunt pe făgaşul normal, că merg în direcţia dorită în comunitatea noastră. Sigur că nimic nu se poate face constructiv pe această lume fără a avea Biserica alături. Cu siguranţă vom vedea multe ecouri frumoase în ceea ce priveşte activitatea din comuna Sânmartin, atât din punct de vedere administrativ, cât şi spiritual, lucru care ne va aduce multe beneficii’, a precizat primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza.

Acceptând invitaţia episcopului greco-catolic Virgil Bercea, nunţiul apostolic Miguel Maury Buendia are programată sâmbătă, 4 septembrie 2021, o vizită la Palatul Episcopal Romano-Catolic, unde este amenajată expoziţia de artă bisericească inaugurată în luna iunie. De asemenea, episcopul romano-catolic Bocskei Laszlo va participa sâmbătă, la ora 19,00, la concertul de muzică sacră organizat în cinstea înaltului oaspete, iar duminică, la ora 10,00, va asista la sfânta liturghie din Catedrala Greco-Catolică.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks