rima ediţie a taberei de artă ‘cărbunart’ va avea loc în comuna Lupeni din judeţul Harghita, artiştii urmând să utilizeze cărbunele în realizarea lucrărilor lor pentru a promova cultura tradiţională prin arta contemporană, în contextul în care cărbunarii din localitate se ocupă de peste trei secole cu meşteşugul producerii mangalului, iar acesta riscă să dispară.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis vineri AGERPRES, la tabăra de creaţie, care va avea loc în perioada 5-12 septembrie, participă un grup de şase artişti, toţi cu o bogată activitate artistică, cu expoziţii vernisate în ţară şi străinătate. Ei se vor documenta despre activitatea cărbunarilor din Lupeni, vor vizita obiectivele din zonă, apoi vor crea o serie de lucrări de artă contemporană, desen, pictură, sculptură, fotografie, ceramică, folosind ca material de lucru cărbunele produs pe plan local.
În timpul perioadei de creaţie, cât şi la finalul taberei, pot avea loc ateliere demonstrative la care pot să participe copiii din comunitate sau cei interesaţi. Lucrările de artă vor fi expuse ulterior în spaţii publice locale din judeţ, dar şi în expoziţii itinerante prin ţară.
Potrivit comunicatului citat, cărbunarii din Lupeni au o tradiţie de peste trei secole în producerea mangalului, dar acum există riscul ca meşteşugul să dispară şi de aceea se doreşte punerea în valoare a cărbunelui.
‘Generaţii la rând (cărbunarii din Lupeni – n.r.) s-au ocupat de acest meşteşug, prin care produc mangal – cărbune din lemn de foioase (fag, carpen etc.). Crengile groase de lemn sunt tăiate şi clădite sub forma unor conuri imense, numite bucşe, apoi sunt acoperite cu nisip şi pământ, după care are loc o ardere mocnită, fără flacără, în lipsa oxigenului timp de aproape două săptămâni. În urma acestei arderi se produce carbonizarea lemnului. În final, cărbunele astfel obţinut este fărâmiţat, împachetat în saci de hărtie şi vândut. Beneficiarii suntem noi toţi, atunci când aprindem aceşti cărbuni la grătare, pentru a prăji diverse bunătăţi. Recent, tehnologizarea s-a impus şi în acest domeniu, cărbunii din lemn fiind obţinuţi în cuptoare special. În zonă au mai rămas doar câţiva cărbunari autentici care mai pun în practică acest meşteşug. Asemenea altor meserii şi acesta riscă să fie dat uitării şi să dispară treptat. În cadrul aceste tabere am propus să punem în valoare cărbunele într-un mod cât se poate de nobil şi anume să fie folosit la desen şi la alte tehnici artistice de către artişti contemporani. Astfel lucrarea de artă obţinută cu câteva grame de cărbune poate valora cât echivalentul a zeci de kilograme de cărbune’, se mai arată în comunicat.
Conform aceleiaşi surse, în contextul în care tot mai mulţi turişti vin pe traseele Via Maria şi mai nou pe Via Transilvanica şi sunt interesaţi să descopere natura, dar şi oamenii, cultura, tradiţiile şi meşteşugurile din judeţul Harghita, ‘organizarea acestui eveniment cultural propune ca artiştii să readucă în prim plan meşteşugul cărbunarilor din Lupeni’.
Tabăra de artă contemporană ‘cărbunart’ 2021 este organizată de Primăria Comunei Lupeni, Centrul Cultural Judeţean Harghita şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita.
Participă artiştii Laszlo Botar din Miercurea Ciuc, Lucian Muntean, Justinian Scărlătescu, Marius Stanciu şi Aurel Tar, toţi din Bucureşti, precum şi Radu Şerban din Cluj-Napoca.