Ministrul Bogdan Aurescu a participat, joi şi vineri, la Reuniunea informală Gymnich a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE care s-a desfăşurat la Kranj, Slovenia, ţară care deţine Preşedinţia rotativă a Consiliului UE, context în care oficialii au vorbit în detaliu despre situaţia din Afganistan.
Astfel, arată MAE, miniştrii europeni au discutat, pe larg, despre impactul actualei crize asupra intereselor strategice şi obiectivelor UE şi au evaluat posibilele demersuri şi acţiuni care pot fi întreprinse atât la nivel european, cât şi în cooperare cu parteneri instituţionali şi statali, pentru susţinerea eforturilor de evacuare a cetăţenilor europeni şi afgani care nu au putut fi evacuaţi, acordarea de asistenţă umanitară populaţiei civile, precum şi sprijin în plan securitar.
Ministrul Aurescu a prezentat evaluarea preliminară a României cu privire la situaţia din Afganistan şi posibilele riscuri pe care această criză le poate avea atât asupra regiunii, cât şi asupra UE. El a exprimat preocupare cu privire la respectarea drepturilor omului, cu precădere a femeilor şi copiilor şi a atras atenţia asupra situaţiei umanitare, care este una critică, milioane de persoane deplasate în plan intern având nevoie de sprijin urgent.
Referindu-se la demersurile care ar trebui avute în vedere la nivel european, Bogdan Aurescu a menţionat că este prioritară o acţiune europeană coordonată pentru a reuşi evacuarea cetăţenilor afgani care au legături cu statele UE şi a cetăţenilor europeni rămaşi în această ţară – în condiţiile în care mai mulţi miniştri europeni au informat că nu au reuşit evacuarea tuturor cetăţenilor proprii care doreau aceasta. Ministrul Aurescu a informat în acest context că România a reuşit să evacueze toţi cetăţenii români (49) care şi-au exprimat această opţiune.
Ministrul român a menţionat, de asemenea, că este necesară continuarea coordonării cu ONU, NATO, SUA şi alţi parteneri privind implicarea în Afganistan, inclusiv în privinţa comunicării strategice şi a combaterii dezinformării.
Coordonarea la nivel internaţional, alături de consolidarea cooperării cu statele învecinate Afganistanului, rămân esenţiale pentru asigurarea respectării angajamentelor internaţionale şi pentru gestionarea multiplelor consecinţe ale acestei crize. De asemenea, ministrul Aurescu a punctat ‘faptul că orice relaţionare cu actualii deţinători de facto ai puterii din Afganistan nu trebuie să echivaleze cu o recunoaştere de jure a acestora’.
Nu în ultimul rând, ministrul român a subliniat că această criză nu trebuie să afecteze proiectul consolidării relaţiei transatlantice, punctând că trebuie contracarate orice narative, promovate din afara sau din interiorul UE în acest context, care să încerce crearea de falii între UE şi SUA.
Miniştrii europeni au agreat necesitatea acordării de asistenţa umanitară pentru a evita adâncirea crizei şi au avut un schimb de opinii privind situaţia drepturilor omului, aspecte de securitate (terorism, extremism), migraţia şi cooperarea cu statele învecinate pentru gestionarea multiplelor consecinţe ale crizei din Afganistan.
Astfel, au agreat stabilirea unei prezenţe UE la Kabul care să fie coordonată de Serviciul European de Acţiune Externă şi care să sprijine evacuarea cetăţenilor europeni şi afgani care nu au putut fi evacuaţi, precum şi coordonarea cu partenerii regionali şi internaţionali, inclusiv crearea unei platforme de cooperare cu Afganistanul.
A fost de asemenea discutată o serie de repere care să fie avute în vedere ca bază pentru relaţionarea UE cu autorităţile de facto din această ţară (angajamentul talibanilor că ţara nu va servi drept bază pentru exportul de terorism, respectarea de către aceştia a drepturilor omului, mai ales a drepturilor femeilor, a statului de drept şi libertăţii media, stabilirea unui guvern de tranziţie incluziv şi reprezentativ prin negocieri, acces liber pentru ajutorul umanitar, permiterea plecării cetăţenilor străini şi a celor afgani în situaţii de risc care doresc să plece, în conformitate cu Rezoluţia recentă a Consiliului de Securitate ONU 2593 (2021), fiecare stat membru urmând a decide asupra cetăţenilor afgani din categoriile vulnerabile pe care doreşte să-i primească, fiind făcută trimitere la declaraţia miniştrilor de interne UE pe subiect din 31 august).
Miniştrii europeni au mai abordat situaţia migraţiei la graniţa cu Belarus, care afectează trei state europene, Lituania, Letonia şi Polonia. Oficialul român a exprimat solidaritatea cu partenerii europeni afectaţi şi a condamnat instrumentalizarea migraţiei ilegale de către regimul Lukaşenko.