Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat, marţi, după ce şedinţa Birourilor permanente reunite a fost suspendată din nou din lipsa cvorumului, că va comunica Executivului moţiunea de cenzură, menţionând că derularea calendarului dezbaterii este obligatorie, potrivit Constituţiei.
‘Eu sunt preşedintele Camerei Deputaţilor, eu am obligaţia să respect Constituţia şi legile ţării şi, de asemenea, deciziile Curţii Constituţionale, în interpretarea prevederilor constituţionale. Ca atare, derularea calendarului moţiunii de cenzură este obligatorie, pentru că nerespectarea procedurii înseamnă încălcarea Constituţiei şi încălcarea principiului constituţional al statului de drept. Astăzi voi comunica Guvernului moţiunea de cenzură. De asemenea, vreau să vă informez că am primit la cabinetul parlamentar toate semnăturile în original ale iniţiatorilor moţiunii de cenzură’, a afirmat Orban.
El a precizat că le-a transmis membrilor Birourilor permanente o decizie a Curţii Constituţionale din 2010 referitor la conflictul juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament, menţionând că ‘împiedicarea prezentării şi refuzul de a dezbate o moţiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituţiei, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilităţii opoziţiei parlamentare de control al deciziilor guvernamentale’.
‘Deci suntem în situaţia constituţională în care minimum un sfert dintre parlamentari au depus o moţiune de cenzură şi procedurile trebuie să se deruleze conform prevederilor constituţionale şi regulamentare. Evident, mă voi consulta telefonic cu toţi membrii Birourilor permanente şi le voi prezenta şi celor care nu au fost prezenţi, pentru că nu aş vrea ca vreunul dintre colegii mei din Birourile permanente reunite să nu înţeleagă gravitatea a ceea ce se întâmplă astăzi. Voi mai încerca, după comunicarea Guvernului, convocarea unui Birou permanent reunit pentru a stabili calendarul moţiunii, după ce voi consulta toţi colegii’, a subliniat Ludovic Orban.
Şedinţa Birourilor permanente reunite a fost suspendată, marţi, pentru a patra oară din lipsa cvorumului.
Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a declarat că de la şedinţă au lipsit reprezentanţii PSD şi PNL, cu excepţia lui Ludovic Orban.
‘Doar 9 membri ai Bpr au fost prezenţi’, a adăugat Simion.
Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.
Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.