Acasă55Iohannis, în Elveţia: Am agreat să aprofundăm cooperarea în domenii ca cercetarea...

Iohannis, în Elveţia: Am agreat să aprofundăm cooperarea în domenii ca cercetarea şi inovarea, digitalizarea, educaţia, securitatea cibernetică

Berna, 9 sep – Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a agreat cu omologul său elveţian, Guy Parmelan, aprofundarea cooperării dintre cele două ţări în domenii precum cercetarea şi inovarea, digitalizarea, educaţia, securitatea cibernetică şi i-a mulţumit acestuia pentru susţinerea Elveţiei privind aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

‘Am transmis aprecierea deosebită pentru consistenţa investiţiilor elveţiene în România, atât ca pondere, cât şi ca valoare adăugată. Mai mult, prin specificul lor, aceste investiţii aduc în ţara noastră excelenţa know-how-ului elveţian. Ele creează locuri de muncă şi încurajează inovaţia, adoptarea noilor tehnologii şi a soluţiilor prietenoase cu mediul. Am agreat să aprofundăm cooperarea în domenii sectoriale de interes comun, precum cercetarea şi inovarea, digitalizarea, educaţia, securitatea cibernetică. Am mulţumit domnului preşedinte pentru susţinerea Elveţiei pentru un obiectiv strategic de politică externă al României – aderarea noastră la OCDE’, a spus şeful statului în conferinţa comună de presă cu omologul elveţian, Guy Parmelin.

Şeful statului a subliniat că în situaţia pandemică este necesară consolidarea cooperării.

‘Plecând de la faptul că redresarea economică şi revenirea la normal a societăţilor noastre depind de înţelegerea interdependenţelor noastre şi de eforturi coordonate, am salutat, în dialogul cu domnul preşedinte, ritmul ascendent al comerţului bilateral în 2020 şi în prima parte a acestui an. Este cu atât mai remarcabil cu cât acest ritm s-a menţinut în perioada dificilă a pandemiei de COVID-19’, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a evidenţiat faptul că unul dintre motoarele vizibilităţii şi dezvoltării relaţiilor bilaterale îl reprezintă contribuţia elveţiană la obiectivul de coeziune al Uniunii Europene şi şi-a exprimat aprecierea faţă de rezultatele primei tranşe a acestei contribuţii, arătând că aceasta a înregistrat în România o rată de absorbţie foarte bună, de peste 85%.

‘Prin intermediul acesteia au fost implementate proiecte în România într-o serie de domenii foarte importante: mediu şi infrastructură, promovarea sectorului privat, inclusiv sprijinirea capacităţii de export, dezvoltarea socială şi a resurselor umane. Dorinţa României este de a repeta această poveste de succes în cadrul celei de-a doua tranşe a contribuţiei elveţiene. Sper că va fi redemarat cât mai rapid acest program, care s-a dovedit deosebit de benefic atât în planul relaţiilor bilaterale, cât şi în cel al relaţiei Elveţiei cu Uniunea Europeană’, a explicat Iohannis.

El a arătat şi că, din perspectiva României, Elveţia rămâne un partener-cheie al Uniunii şi s-a declarat convins că vor fi găsite, cât mai curând, modalităţi eficiente de avansare a acestei cooperări.

Discuţiile dintre cei doi oficiali au vizat şi situaţia din Balcanii de Vest.

‘Am subliniat importanţa strategică a regiunii pentru întregul continent şi, în acest context, susţinerea României pentru continuarea politicii de extindere. Am abordat şi dificultăţile şi oportunităţile antrenate de evoluţia din Vecinătatea Estică şi am agreat necesitatea consolidării sprijinului pentru statele din regiune, astfel încât acestea să îşi întărească fundamentele democratice şi să poată face faţă cu succes provocărilor interne şi externe cu care se confruntă’, a spus Iohannis.

De asemenea, discuţiile au vizat evoluţiile recente democratice din Republica Moldova.

‘Am evidenţiat nevoia consolidării eforturilor partenerilor externi în vederea asigurării sprijinului atât de necesar noilor autorităţi din Republica Moldova. În acest context, am discutat să explorăm împreună posibilitatea dezvoltării unor iniţiative comune româno-elveţiene în vederea sprijinirii reformelor în spirit european aflate pe agenda noului guvern al Republicii Moldova’, a afirmat Iohannis.

El a amintit că în 2021 se aniversează 110 ani de la stabilirea legăturilor diplomatice dintre România şi Elveţia.

‘Este un moment cu valenţe simbolice pentru relaţia româno-elveţiană şi, făcând un bilanţ, am putut constata cu satisfacţie, în cadrul dialogului nostru, nivelul excelent al cooperării bilaterale în plan politic, economic şi social’, a spus Iohannis. (editor: Mihai Simionescu)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks