Vicepreşedintele Senatului Alina Gorghiu a solicitat, luni, Birourilor permanente ale Parlamentului sancţionarea parlamentarilor AUR implicaţi în ‘agresiunea’ asupra liberalului Florin Roman din şedinţa de plen reunit de săptămâna trecută şi delimitarea publică de astfel de comportamente.
‘Trebuie să arătăm că suntem Parlamentul unei ţări europene! Ceea ce s-a petrecut în şedinţa de plen din 9 septembrie nu are voie să se mai repete vreodată. Aşadar, am solicitat, printr-o adresă depusă la Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, o delimitare categorică şi publică a tuturor partidelor politice din Parlamentul României faţă de AUR. Şi sancţionarea parlamentarilor implicaţi în agresiunea domnului Florin Roman, mandatat de către preşedintele Camerei Deputaţilor să îi preia atribuţiile la respectiva şedinţă. Doar aşa vom stopa glorificarea violenţei şi a urii în Parlamentul României’, a scris Gorghiu pe Facebook.
În adresa trimisă conducerilor celor două Camere ale Parlamentului, Gorghiu menţionează că în şedinţa de plen reunit a Camerei Deputaţilor şi Senatului din ziua de 9 septembrie au avut loc ‘evenimente grave’, în care ‘Florin-Claudiu Roman a căzut victimă unor gesturi violente din partea reprezentanţilor partidului extremist AUR, iar împotriva celorlalţi parlamentari PNL au fost agresiuni verbale’.
‘Escaladarea de săptămâna trecută a acţiunilor acestui partid politic nu ar fi fost însă posibilă fără legitimarea oferită din partea USRPLUS, prin asumarea publică a unor iniţiative politice şi a unei agende parlamentare comune’, a afirmat Gorghiu în scrisoare.
Ea a transmis că este necesară o ‘delimitare categorică şi publică a tuturor partidelor politice din Parlamentul României faţă de AUR’ şi sancţionarea parlamentarilor acestei formaţiuni politice.
‘A devenit evident faptul că o forţă politică extremistă nu poate fi integrată în jocul politic ca şi cum mesajele sau ideologia sa nu ar exista. De aceea, solicit Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului să analizeze această situaţie pentru ca Parlamentul să se delimiteze oficial de comportamentul unor parlamentari din şedinţa de plen menţionată. Totodată, în temeiul art. 51, 52 şi 53 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, vă solicit să aplicaţi sancţiunile corespunzătoare pentru conduita avută de parlamentarii AUR. În felul acesta, va fi instaurat un climat favorabil unei activităţi parlamentare normale’, se arată în adresă.
Gorghiu a cerut, totodată, să se verifice de ce şedinţa de plen a fost condusă de doi reprezentanţi ai USR PLUS, respectiv Anca Dragu, din partea Senatului, şi Cristina Prună, din partea Camerei Deputaţilor, deşi liberalul Florin Roman fusese mandatat de către preşedintele Camerei, Ludovic Orban.
‘De asemenea, solicit să mi se comunice documentul în baza căruia şedinţa de plen reunit a fost condusă de doamna preşedinte Anca Dana Dragu din partea Senatului şi de doamna vicepreşedinte Cristina-Mădălina Prună din partea Camerei Deputaţilor. În cazul în care acest document nu există, solicităm Birourilor permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului să decidă cine se face vinovat de încălcarea Regulamentului’, mai arată Gorghiu în scrisoare.
Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, joia trecută, în şedinţă comună pentru prezentarea moţiunii de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR.