Preşedintele Comisiei pentru administraţie din Camera Deputaţilor, Simona Bucura-Oprescu, a anunţat, vineri, că va susţine o iniţiativă legislativă care să permită prezenţa structurilor asociative ale autorităţilor locale la şedinţele de Guvern.
‘Prima temă pe care mi-o asum în această calitate de preşedintă a Comisiei pentru administraţie şi pe care am învăţat-o de la fraţii noştri de peste Prut este aceea de a veni cu o iniţiativă legislativă care să vă permită prezenţa la şedinţele de Guvern’, a precizat ea, în deschiderea sesiunii solemne a Adunării Generale a Consiliului Autorităţilor Locale din România şi Republica Moldova, desfăşurată la Sibiu.
Simona Bucura-Oprescu a amintit că în Republica Moldova a fost implementat deja un astfel de sistem.
‘Sunt lucruri în care Republica Moldova, cumva, a fost mai uite de picior decât noi, românii, în sensul că în Moldova, de exemplu, aleşii locali, structurile asociative, CALM-ul (Congresul Autorităţilor Locale din Moldova) poate participa la şedinţele de Guvern. (…) Un mecanism de facilitare de participare la şedinţele de Guvern, dar şi de a putea să participe la decizia guvernamentală. Eu cred că, dincolo de mişcările plăcilor tectonice din politica din România, dincolo de afinităţile şi steagul sub care ne-am câştigat luptele politice fiecare dintre noi, este momentul să îi facem pe fiecare dintre cei care decid să înţeleagă că niciodată nu poţi decide în necunoştinţă de cauză, iar cea mai importantă cauză pentru România este să aibă comunităţi locale dezvoltate, iar acest lucru nu se poate baza decât dându-vă dumneavoastră dreptul de a fi prezenţi la dialog şi de a lua parte la decizie’, a spus ea.
Asociaţia Comunelor din România, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Sibiu şi cu Primăria Municipiului Sibiu, organizează, în perioada 16 – 19 septembrie, la Sibiu, Sesiunea solemnă a Adunării generale a Consiliului Autorităţilor Locale din România şi Republica Moldova (CALRRM) – ‘Împreună în Uniunea Europeană.
La eveniment participă 120 de primari din cele două ţări şi reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale.
Iniţiativa de la Sibiu are drept scop consolidarea cooperării dintre autorităţile administraţiei publice locale din Republica Moldova şi România, identificarea modalităţilor prin care se pot transfera cunoştinţe în domeniul administraţiei publice locale, precum şi modalităţi de promovare reciprocă a drepturilor şi intereselor autorităţilor locale în cadrul instituţiilor europene.