Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare, sub bagheta dirijorului Christoph Eschenbach, şi violonistul Renaud Capucon oferă, luni seară, de la ora 19,30, un program special publicului Festivalului Internaţional ‘George Enescu’.
Programul, care se va deschide cu Concertul pentru vioară şi orchestră în Re Major op. 35, de Korngold, va fi completat de Simfonia a II-a în do minor de Anton Bruckner.
Apreciat drept un fenomen în liga de top a dirijorilor internaţionali, Christoph Eschenbach este renumit pentru dimensiunea repertoriul şi profunzimea interpretărilor sale, a deţinut funcţii de director în cadrul a numeroase orchestre prestigioase şi a obţinut cele mai înalte onoruri muzicale.
Christoph Eschenbach a fost distins cu titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare şi cu cel de Commandeur des Arts et des Lettres; este deţinător al Crucii de Merit a Federaţiei Germane şi câştigător al Premiului Leonard Bernstein.
În 2015, a primit Premiul Muzical Ernst von Siemens, cunoscut sub numele de ‘Premiul Nobel pentru muzică’, pentru realizările sale ca dirijor şi pianist.
Violonistul francez Renaud Capucon este cunoscut la nivel internaţional ca solist important şi muzician de cameră.
Născut la Chambery în 1976, Renaud Capucon şi-a început studiile la Conservatorul Naţional Superior din Paris la vârsta de 14 ani, câştigând numeroase premii în cei cinci ani acolo.
Ulterior, Capucon s-a mutat la Berlin pentru a studia cu Thomas Brandis şi Isaac Stern şi a primit Premiul Academiei de Arte din Berlin.
În 2017, Capucon a fondat un nou ansamblu, Lausanne Soloists, alcătuit din actuali şi foşti studenţi ai Şcolii Superioare de Muzică din Lausanne, unde a ocupat funcţia de profesor din 2014.
Cântă pe instrumentul Guarneri del Gesu ‘Panette’ (1737), care aparţinea lui Isaac Stern.
În iunie 2011 a fost numit ‘Chevalier dans l’Ordre National du Merite’ şi, în martie 2016, ‘Chevalier de la Legion d’honneur’ de către guvernul francez.
Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare este una dintre cele mai importante orchestre din Ungaria, având, de asemenea, o reputaţie internaţională importantă, obţinută, de-a lungul celor 75 de ani de la înfiinţare, în săli de concerte, posturi de radio şi TV şi studiouri de înregistrare.
La Ateneul Român, de la ora 16,30, vor concerta membri ai Filarmonicii din Berlin şi invitaţii lor: Noah Bendix-Balgley, prim-concertmaistru al Filarmonicii din Berlin, violistul Elias Goldstein, violoncelistul Stephan Koncz şi pianista Angela Drăghicescu. Artiştii vor interpreta două lucrări camerale, Trioul în sol minor de George Enescu şi Cvartetul cu pian în sol minor K 478 din creaţia lui W.A. Mozart.