Un proiect internaţional în domeniul neuroştiinţelor cognitive va fi implementat de Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ (UBB), proiect în valoare de aproape 92,5 milioane de lei, cel mai mare de până acum al unităţii de învăţământ clujene.
‘BrainQ-Inspire UBB – Dezvoltări de anvergură internaţională în neuroştiinţe cognitive şi imagistică de rezonanţă magnetică (IRM) în cadrul Şcolii academice de sănătate a UBB. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va implementa, în perioada 2021-2023, proiectul ‘Infrastructură pentru Spectroscopie şi Imagistică de Rezonanţă Magnetică la Câmpuri Înalte – INSPIRE’ (POC: Cod SMIS 2014+ – 127725), în valoare de 92.442.303,53 lei. Proiectul INSPIRE este cel mai mare proiect academic implementat de UBB, prin care se va dezvolta o infrastructură de cercetare de anvergură internaţională, ca parteneriat între Centrul Naţional de Rezonanţă Magnetică (Facultatea de Fizică a UBB) şi Platforma Skyra (International Institute for the Advanced Study of Psychotherapy and Applied Mental Health-Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al UBB)’, se arată într-un comunicat trimis, vineri, de UBB.
Conform sursei citate, UBB, prin Platforma Skyra, are deja o dotare competitivă în neuroştiinţele cognitive clinice (IRM clinic de 3 Tesla), inclusă în reţele internaţionale (MERIL), de care au beneficiat până acum peste 1.000 de pacienţi şi sute de participanţi în diverse studii.
‘INSPIRE este cel mai mare proiect academic al UBB – şi prin asta al oraşului Cluj-Napoca – şi sperăm să-l implementăm la un nivel performant. Spun sperăm, deoarece timpul de implementare s-a redus de la 3 ani la puţin peste 2 ani – un astfel de proiect, prin anvergura pentru ţară şi prin faptul că a fost primul în domeniul sănătăţii în competiţia naţională, era normal să fie finanţat printre primele din 2020 -, astfel încât, pentru ca acesta să devină un succes avem nevoie de o colaborare, comunicare şi susţinere constantă în relaţia cu autorităţile locale şi cu ministerele de specialitate. (…) Implementarea cu succes a proiectului INSPIRE transformă UBB, Cluj-Napoca şi România în unul din liderii internaţionali în domeniu, cu avantaje competitive în ştiinţă, tehnologie, economie şi bunăstarea oamenilor’, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
În comunicat se mai arată că prin proiectul INSPIRE noua Şcoală ştiinţifică/academică de sănătate din UBB va deveni actorul principal la nivel naţional şi unul din liderii internaţionali în aceste domenii.
‘Şcoala clujeană de psihologie (cognitivă/clinică) se regăseşte constant, în ultimii ani, în top 500 în diverse rankinguri internaţionale în domeniul psihologiei/ştiinţelor cognitive, ca prima din ţară, iar Şcoala clujeană de fizică este la rândul său prezentă în aceste rankinguri, uneori prima din ţară (ex. intervalul 601-800 în Times Higher Education în 2022). Proiectul este coordonat de profesorul Simion Simon, reunind un grup interdisciplinar complex de fizicieni, psihologi, biologi, medici, biochimişti şi ingineri’, se menţionează în comunicat.